BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elég a kínai dömpingből!

Drasztikus intézkedéssel vetne gátat Washington a kínai importdömpingnek. Több mint száz törvényhozó kezdeményezte, hogy vessenek ki büntetővámot a kínai árukra a jüan mesterségesen alacsony árfolyama miatt.

Szerintük ugyanis a fizetőeszköz 25 százalékkal alulértékelt a dollárhoz képest, ez viszont tisztességtelen árelőnyhöz juttatja a kínai exportőröket az USA piacán. Bár a jüan alacsony árfolyama miatti vita már régen tart, különös aktualitást most az kölcsönzött a kérdésnek, hogy Barack Obama elnök az export radikális növelésével kívánja segíteni az amerikai gazdaság talpra állását.

Kína ugyanakkor visszautasította, hogy megváltoztassa árfolyam-politikáját. Washington mellett a Nemzetközi Valutaalap is kívánatosnak nevezte a jüan erősödését a világgazdasági egyensúly helyreállítása, a globális növekedés szempontjából.

A Világbank legújabb prognózisa is azt sejteti, Kínának nem a bővülés, hanem inkább a túlhevülés miatt kell aggódnia. A szervezet az eddigi 9 helyett immár 9,5 százalékos növekedést jósol az ázsiai óriásnak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.