BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fegyverekkel házal Putyin Indiában

Ezúttal Indiában készül "legyűrni" az USA-t és Európát Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. Vlagyimir Putyin hatalmas fegyver- és atomenergetikai üzleti megállapodások reményében tesz látogatást Új-Delhiben.

A tervek szerint indiai vendéglátójával, Manmohan Singh miniszterelnökkel több mint 10 milliárd dollár értékben írnak alá 14-15 megállapodást a pénteki tárgyalásaikat követően, többek között egy felújított repülőgép-anyahajó, 29 MiG-29-es harcigép és két atomreaktor szállításáról.

Sokan versenyeznek India kegyeiért, mióta a világ második leggyorsabban fejlődő gazdasága lett. Elsősorban a fegyverek, az energetikai és távközlési berendezések eladásában ütközhetnek az orosz, amerikai és európai érdekek. Moszkva még a hidegháborús időszakból hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Indiával, s erre alapozva abban bízik, hogy előnyt élvez az előretörő Egyesült Államokkal és Európával szemben.

Az amerikai, izraeli és európai fegyvergyártókat különösen vonzza, hogy az elmúlt évtizedben India megháromszorozta katonai költségvetését. Az USA-t reménnyel tölti el a kapcsolatok felpörgése, amelyet egy korszakos kétoldalú atomenergetikai megállapodás alapozott meg.

Putyin mostani látogatásával szeretné megalapozni azt is, hogy a jelenlegi mintegy 8 milliárd dollárról 20 milliárd dollárra nőjön a kétoldalú kereskedelmi forgalom.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.