BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Papandreu: Görögországnak nem pénz kell!

Görögországnak elsősorban nem pénzre van szüksége, hanem olyan uniós eszközre, amelynek segítségét igénybe veheti a piaci spekulációkkal szemben – fogalmazott Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő Bajnai Gordonnal közösen tartott sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

Jeórjiosz Papandreu szerint ennek az eszköznek a legfontosabb feladata az lenne, hogy az unió többi országának rendelkezésére álló kamatok mellet juthasson hitelhez. Az ezzel kapcsolatos végső döntés ugyan még nem született meg a monetáris unió pénzügyminiszteri tanácsának hétfő esti ülésén, de a görög kormányfő szerint a jövő heti uniós csúcson eldől a kérdés.

Magyarország példája Görögország számára is jól mutatja, hogy a pénzügyi konszolidáció érdekében hozott áldozatok még mindig sokkal kisebb fájdalommal járnak, mint a túlzott eladósodásból eredő esetleges leszakadás – fogalmazott Bajnai Gordon miniszterelnök.

A magyar kormányfő szerint Athén minden szükséges lépést megtett a hitelválság kezelése érdekében, ugyanakkor az unió szolidaritásának fontosságát is hangsúlyozta. Bajnai szerint ennek a szolidaritásnak kétirányúnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy egyfelől az unió egésze segítséget nyújt egy bajba került tagállamnak, másfelől az egyes tagországok mindent megtesznek a költségvetési fegyelem érdekében, hogy ezzel erősítsék az EU hitelességét és nemzetközi tekintélyét.

A találkozón többek között szóba került a 2020-as uniós stratégiával kapcsolatos magyar és görög álláspont egyeztetése, a két kormányfő e téren a kohézós politikával és a belső piacok erősítésével kapcsolatos együttműködés fontosságát emelte ki.

Közös prioritásként beszéltek még a Nyugat-Balkán integrációjáról, amelynek kapcsán Jeórjiosz Papandreu Szerbia 2014-es uniós csatlakozását nevezte meg fontos célkitűzésként. Ezen felül Görögország érdeklődést mutat a visegrádi négyek energetikai együttműködésében való részvétel iránt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.