BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy jó hír Amerikából - Vagy mégsem?

Az amerikai szolgáltató szektor idén márciusban gyorsabban nőtt, mint az utóbbi csaknem négy évben.

Az Institute for Supply Management (ISM) pénzpiacok által figyelemmel kísért indexe 2,4 ponttal 55,4 ponttal emelkedett. A Reuters által megkérdezett elemzők 54 pontra számítottak. Ez már a harmadik egymást követő havi növekedés volt.

Az Associated Press washingtoni összefoglalója szerint az amerikai gyárak jelenleg többet termelnek és az amerikaiak hajlandók többet költeni. A gazdaságban pedig februárban 162 ezer munkahely keletkezett, a legtöbb az utóbbi csaknem három évben. A szolgáltató ágazat rendkívül fontos, ez adja az amerikai munkahelyek mintegy 80 százalékát, a mezőgazdaságot kivéve. Az 50 pont feletti növekedést pedig már bővülésként értelmezik.

Az AP szerint most az a nagy kérdés, hogy a legújabb biztató jelek ráveszik-e a vállalatokat arra, hogy nagyobb ütemben vegyenek fel dolgozókat és csökkentsék a munkanélküliségi rátát. A hírügynökségnek nyilatkozó szakértők egy része egyértelmű javulásról számolt be a foglalkoztatás terén.

Ugyanakkor a Conference Board elemzője arra számít, hogy az eddigi, 4 százalékos növekedés 2010 második felére 1,5 százalékosra mérséklődik. És mivel a jövedelmek nem növekednek elég gyors ütemben, nem javul a fogyasztás sem. Erre utal, hogy februárban 0,3 százalékkal növekedett a fogyasztás, miközben a jövedelmek stagnáltak, vagyis a plusz költés magyarázata, hogy a lakosság kevesebbet takarékoskodott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.