BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többen állás nélkül

Újabb évtizedes csúcs dőlt meg a munkanélküliség terén, a mutató ugyanis az első negyedévben 11,8 százalékra emelkedett.

A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint a foglalkoztatottak száma egy év alatt 45 ezerrel csökkent, a munkanélkülieké pedig 95 ezerrel nőtt. A munkában lévők és munkát keresők együttes számát tükröző aktivitás azonban valamelyest még növekedett is, vagyis most többen vannak a munkaerőpiacon, mint egy éve.

Ennek ellenére Európához képest mind ez utóbbi mutató, mind a foglalkoztatási arány terén jelentős az elmaradásunk. Ebben az oktatás visszásságainak és a pályakezdő munkanélküliek számának is szerepe van. Elemzők a mostani adatok ellenére az állástalanság mérséklődésére számítanak, a szezonális munkák felfutásában és az exportőrök munkaerő-keresletének esetleges növekedésében bízva.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.