BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: forinterősödést hozhat a Fidesz győzelme

Magyarország piaci megítélése jelenleg eléggé stabil, Mmrsékelt erősödéssel reagálhat a forint a parlamenti választás második fordulójának eredményére

Mérsékelt erősödéssel reagálhat a forint a parlamenti választás második fordulójának eredményére - mondta Barta György, a CIB Bank vezető elemzője vasárnap este az MTI-nek, a szakember szerint a piac már beárazta a kétharmados többség megszerzését, így az nem vált ki erőteljes reakciót.

A részletes választási eredményeket itt találja!

A piaci szereplők többsége úgy gondolja, a kétharmados többség birtokában lehetségessé válik, hogy a Fidesz markánsabb strukturális reformokat is keresztül tudjon vinni kompromisszumok nélkül. A legtöbb olyan döntés azonban, amelyhez kétharmad szükséges, gazdaságpolitikai szempontból nem lényeges. Egyetlen ilyen elem van csak, az önkormányzati reform, de valószínűleg ezt sem az idén kezdi el az új kormány - fejtette ki az elemző.

A forint árfolyamát itt megtekintheti!

Megjegyezte, hogy az első forduló eredményére mutatott piaci reakciót is nehéz volt különválasztani a külső tényezőktől, a nemzetközi eseményeknek ugyanis általában véve nagyobb a szerepük.

Barta György szerint a piaci reakció legnagyobb része akkorra marad, amikor majd létrejön az új kormány, amely leül tárgyalni a nemzetközi hitelezőkkel, és megállapodnak egy új hiánycélban és egy új fiskális politikában.

 Kifejtette, hogy a fiskális politikában az idei évre vonatkozóan a legnagyobb "zsákbamacska" az új hiánycél lesz. Véleménye szerint a jelenlegi kormány által kitűzött 3,8 százalékos hiány nem tartható, és szinte biztos, hogy az IMF-fel meg lehet egyezni egy magasabb hiányban. Hozzátette, hogy a CIB Bank jelenleg 4,4 százalékos hiánnyal számol az idei évre, de elképzelhetőnek tartja, hogy az IMF ennél magasabb hiánycélba is belemegy annak fejében, hogy valóban strukturális reformokat indít el a Fidesz. Véleménye szerint a Valutaalap akkor fogadná el a magasabb hiányt, ha az egyszeri tételeknek tudható be. Ilyen tétel lehet például az állami vállalatok konszolidációja, vagy az önkormányzatok számának csökkentésével járó létszámleépítés is.

A piac egyértelműen elvárja a leendő új kormánytól, hogy a fiskális konszolidációs pályát tovább vigye, továbbá, hogy előrelépjen a strukturális reformok megvalósításában, egyebek közt az oktatás, az egészségügy vagy a szociális ellátórendszerek területén. Fontos szempont az is, hogy növelje a foglalkoztatottságot, továbbá felgyorsítsa a természetes, export és beruházás vezérelt növekedést, és javítsa Magyarország versenyképességét.

Barta György kiemelte, hogy a hétfői nap fontos eseménye lesz a monetáris tanács ülése, ahol a piaci szereplők túlnyomó többsége 25 bázispontos kamatcsökkentést vár. Fontos piacbefolyásoló tényező véleménye szerint nem a döntés, hanem inkább az azt követő kommentárok lesznek. Abban ugyanis nagyon eltérnek az elemzői vélemények, hogy a jegybank a feltételezett 5,25 százalékos szintről hová lép tovább. A legnagyobb bizonytalanságot a monetáris politika terén is az új kormány fiskális politikája jelenti - mondta Barta György.

 A cikkünk folytatódik! Lapozzon!


Magyarország piaci megítélése jelenleg eléggé stabil, ezért érdemben nem befolyásolja a parlamenti választás eredménye a forint kereskedését - mondta Németh Dávid, az ING Bank Zrt. elemzője vasárnap este az MTI-nek. A szakember szerint a piac már beárazta a kétharmados többség megszerzését, ezért különösebb reakció nem várható az eredménytől.

Az elemző kifejtette: a piac azt várja el a leendő új kormánytól, hogy olyan állami struktúrát alakítson ki, amely segíti a gazdasági fellendülést, és fenntarthatóvá teszi a költségvetési pályát. Fontos továbbá, hogy javuljon Magyarország versenyképessége, és beinduljon a növekedés.

    Véleménye szerint az, hogy az idén magasabb lesz a költségvetés hiánya a kitűzöttnél, általánosan elfogadott a piaci szereplők körében, és akár 5-5,5 százalékos hiányt még tolerálna a piac. Ha azonban jövőre nem indul meg a költségvetési hiány lefaragása, az mindenképpen negatív jelzés lenne a piacnak, és eladási hullámot is generálhat.

A forint árfolyamát itt megtekintheti!

A forint hétfői kereskedését a monetáris tanács kamatdöntő ülése is befolyásolhatja. Az elemző szerint, amennyiben a várt 25 bázispontos csökkentést lépi meg a jegybank, annak nem lesz különösebb hatása, de ennél nagyobb mértékű csökkentés már meglepetést okozna, és valószínűleg gyengítené a forintot. Sok függ a döntést követő kommentártól is, konkrétan attól, hogy a jegybank milyen további lépéseket helyez kilátásba.

    A görög fejleményekkel kapcsolatban Németh Dávid kifejtette: azok egyelőre mérsékelt hatással voltak a régiós pénzpiacokra, sőt sok esetben még profitált is belőle a térség, amelyet jelenleg biztonságosabbnak tartanak a befektetők Görögországnál. Ha azonban Görögország az elkövetkező hetekben meg tud egyezni az EU-val és az IMF-fel a pénzügyi segítség részleteiben, továbbá elfogad egy olyan kiigazító csomagot, amely nagyságrendileg csökkenti az államadósságát, akkor vonzóvá válhat a befektetők szemében, és az ott kialakuló nagyon magas kamatfelárak tőkét vonhatnak el a közép-kelet-európai régióból, illetve Magyarországról. Hozzátette: erre valószínűleg nem egy-két héten belül fog sor kerülni, de minden ezzel kapcsolatos hír ideig-óráig befolyásolja a pénzpiacokat.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.