BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három év alatt öt minisztert fogyasztott el a közlekedés

A gyorsforgalmi úthálózattal kapcsolatban állami feladatot ellátó szervezetrendszer működésének három évét vizsgálta az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az ellenőrző szervnek mindössze annyi kifogása volt, hogy sokszor adták egymásnak a kilincset a vizsgált időszakban a közlekedésért felelős miniszterek.

Mint ismert, a gyorsforgalmi utak építtetéséért a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) a felelős, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK Zrt.) pedig a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetője és fenntartója. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) a közle-kedésért felelős minisztérium szakmai háttérintézménye és költségvetési szervként kezeli a gyorsforgalmi útfejlesztés finanszírozási forrásául szolgáló költségvetési előirányzatokat, továbbá a gyorsforgalmi úthálózat vagyonkezelője.

Az ellenőrzött, 2006-2009 közötti időszakban csaknem 312 km gyorsforgalmi utat helyeztek forgalomba, mintegy 800 milliárd forintnyi beruházási értékben. A kötvénykibocsátás formájában tervezett magántőke bevonás meghiúsulása miatt 3 milliárd forint meg nem térülő költség merült fel.

A közlekedésért felelős miniszter személye a vizsgálattal érintett időszakban öt alkalommal változott, ami az ÁSZ szerint nem segítette a stabil, kiszámítható irányítást, a szakmai feladatellátást.

Az ÁSZ összegzése szerint mind a NIF Zrt., mind pedig az ÁAK Zrt. folyamatai és működése szabályozott volt.
Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ többek között azt javasolta a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszternek, hogy ellenőrizze és értékelje a gyorsforgalmi úthálózattal kapcsolatos intézményrendszer hatékonyságát és gazdaságosságát, valamint a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökének, hogy intézkedjen az MNV Zrt. és a KKK közötti vagyonkezelési szerződés megkötése érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.