BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar cégvezérek: Legyen kiszámítható a kormány!

Az Országgyűlési Választások első fordulója után már látható, melyik politikai erő fogja kormányozni az országot a következő négy évben. A Világgazdaság még az eredmények ismerete előtt megkérdezte a hazai üzleti élet szereplőit elvárásaikról az új kormánnyal szemben.

A választásokról készült részletes összeállításunkat itt olvashatja!

Bartók János, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója

„Elsősorban kiszámíthatóságot várok. Azt, hogy a lakosság és a gazdasági szereplők is hosszú távon tudják tervezni az életüket. Ehhez nemcsak a jól kitalált jogszabályi környezet állandóságára, de a jövedelmek védelmére és országon belül tartására is szükség lesz. Lényeges szerepet játszik a lakosság hosszú távú öngondoskodásra való törekvésének támogatása, például hatékonyan működő adókedvezménnyel. Lényeges, hogy a kormány a gazdaságot, a lakosságot pozitív és egyértelmű kommunikációval is támogassa. Ha pedig ez értő fülekre talál a sajtóban, akkor nemcsak az lesz hír, ha valakit megbüntettek, hanem az is, ha valaki tisztességesen dolgozik!”

Beck György a Vodafone Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Azt, hogy olyan adóreformot hajt végre, amelynek révén a rendszer átláthatóbbá válik. Legalább ilyen fontos a kiszámíthatóság is, ezért aláhúzom: a változásokat »fagyasszák be«. Az új kormánynak drasztikusan csökkentenie kell a vállalkozásokat sújtó felesleges adminisztrációs terheket, fokozni a beruházásösztönzést, és helyzetbe hozni a magyarországi beszállítókat. Kezelje kiemelt területként a felsőoktatást, a szakképzést, de felejtsük el az egyenlősdit. A hangsúlyt a nyelvoktatásra kell fektetni, és meg kell találni azokat a szakirányokat, amelyekben ki tudunk tűnni a nemzetközi versenyben (például logisztika, turizmus, informatika, távközlés, szolgáltatóipar stb.).”

Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára

Botrányos urnazárás

A várakozásokkal ellentétben tegnap este hét órakor mégsem kezdték meg a parlamenti választási eredmények ismertetését, mert az Országos Választási Bizottság meghoszszabbította a kampánycsend időszakát. Nem fejeződött be ugyanis az eredeti időpontig a választás több választókörben: olyanokban, ahol azoknak is szavazniuk kellett, akik a lakóhelyükön kívül kívántak voksolni, s mintegy hatvanezren voltak ilyenek. Választókerületenként kijelöltek egy-egy szavazókört, így – a lakóhelyileg ide tartozókon kívül – az igazolással részt vevők is itt jelentek meg, ezért voltak sokkal többen. Így az urnazárás időpontját is későbbre halasztották.

„A VOSZ már kifejezte fontosabb célkitűzéseit az új kormánnyal szemben az úgynevezett hatpontos egyezség keretében. Ezek között szerepel az adóterhelés csökkentése, a közbeszerzéseken a magyar vállalkozások helyzetbe hozása, a kkv-k hathatósabb támogatása. Ezt az az elvárás egészít ki, hogy az új kabinet hatékonyan és gyorsan lásson neki a kormányzati feladatoknak. Erre már csak azért is jó esély van, mert a várakozások szerint a kabinet nem kényszerül koalíciós egyeztetésekre, és ez a későbbi működése során sem akadályozza a határozott jogszabályalkotásban. Az új irányvonalat elsők között a 2011-es költségvetési törvényből lehet majd kihámozni.”

Deák László az Alstom Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Szolgáltató államra van szüksége a vállalatoknak. Csökkenteni kell a fölösleges bürokráciát és az adminisztráció minden olyan részét, amely gátolja, nem pedig pezsdíti a gazdasági élet működését. Arra kell törekednie, hogy segítse a hazai vállalatok működését, ezáltal jobb helyzetbe hozza azokat a társaságokat, amelyek tevékenysége révén csökkenhet az ország importfüggősége. Ugyanennek a másik oldala is fontos: olyan módon kell javítania a hazai üzleti, szabályozási környezetet, hogy az ösztönözze az exportáló vállalatokat. Az Alstom Hungária a világ számos országába exportál erőművi berendezéseket, és szervizel külföldi erőműveket is.”

Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke

„Társadalmi szerződésen alapuló, emberközpontú egészségpolitikát várok. Ehhez szükség van kisközösségi és országos egészségfelmérésre, ez alapozhatja meg az ágazat forrásigényét, ezen alapulhat a jövő gyógyítóintézmény-rendszere. Ennek kidolgozásában szakszerű partnerek leszünk. Ám szükség van azonnali intézkedésekre is, hiszen súlyos az orvos- és nővérhiány. Sürgősen vissza kell állítani a szakma presztízsét. Tehát egyszerre kell azonnali és stratégiai intézkedéseket hoznia a kormánynak. A gazdaság versenyképessége szempontjából fontos az egészségügy és az oktatás. Ezért szükséges, hogy ezen ágazatoknak megfelelő képviselete legyen a kormányban.”

Kalocsai Zsolt az RSM DTM Hungary vezérigazgatója

„Az adóterhelés mérsékléséhez jelenleg igen szűk a mozgástér, így erre csak fokozatosan kerülhet sor a jövőben. Fontos, hogy a világgazdasági fellendülés hozzánk negyed-, féléves késéssel érkezik meg, így tényleges kilábalásra csak 2011-ben számíthatunk. Ekkor azonban már nyílhat tér egy a magyar kkv-kat előnyösebb helyzetbe hozó adóprogram elindítására, amelynek része lehet egy további 5 százalékpontos járulékcsökkentés is. Fontos, hogy csökkentsük az osztalékadó mértékét, igaz, többéves időhorizonton erre kellene sort keríteni a társasági adó terén is. Elő kell segíteni a részmunkaidős foglalkoztatás terjedését, ugyanakkor adó alá kell vonni a minimálbért.”

Rolek Ferenc a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke

„Megítélésem szerint az új kormány egyik legfontosabb és legsürgetőbb feladata egy vállalkozásbarát gazdasági környezet kialakítása. Ezen keresztül valósulhat meg a régóta hangoztatott és remélt gazdaságélénkítés is, amelynek egyik feltétele az adminisztrációs teher csökkentése, a másik pedig az élőmunkára rakodó adók és járulékok mértékének további mérséklése. Fontos ugyanakkor a különböző adatszolgáltatási kötelezettségek csökkentése és az engedélyezési eljárások egyszerűsítése is. A feketegazdaság elleni fellépést tovább kell erősíteni, ennek érdekében újabb jogszabályokat kell hozni, és növelni kell az adó- és más hatóságok ebben betöltött szerepét is.”

Sinkó Ottó a Videoton Zrt. vezérigazgatója

„Kellő bölcsességgel kezelje az előtte álló feladatokat. Örömmel hallom, hogy a kitörést az exportban látják, ehhez megfelelő kamat- és árfolyam-politika kell. A jegybanki kamat fokozatosan akár 4 százalékra is csökkenthető úgy, hogy a forint árfolyama 280 alatt marad, ami az exportőrök versenyképességét fenntartja. Jó irány a devizahitelek visszaszorítása. Adócsökkentésre most nem számíthatunk, de a kormány segítheti a napi üzletmenet hatékonynyá tételét. Kiszámíthatóvá kell tenni a gazdálkodási környezetet. Megújíthatók a nagy állami rendszerek – oktatás-szakképzés, önkormányzatok, egészségügy –, és vállalkozásbaráttá tehetők a hatóságok, hivatalok.”

Takács János az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója

„Elengedhetetlennek tartom egy széles konszenzuson alapuló átfogó országstratégia megalkotását. Szükség van olyan gazdaságpolitikára, amely támogatja a külföldi tőkebeáramlást, a magyar kkv-k fejlődését és a munkahelyteremtést. Az adóterhek és járulékok jelentős csökkentésére és a forint árfolyamának kontrollált, de a gazdaság teljesítményének megfelelő szintjére van szükség. A gazdaságot hosszabb távon is az exportorientált nagyvállalatok és a hozzájuk beszállítóként kapcsolódó kkv-k fogják meghatározni. Elengedhetetlen az oktatási rendszer átalakítása. A feketegazdaság, a korrupció és a protekcionizmus viszszaszorításának pedig prioritást kell élveznie.”

Zongor Gábor a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára

„Arra számítok, hogy a kormány a rendszert úgy alakítja át, amelynek révén erősödik a decentralizáció, nő az önkormányzatok gazdasági autonó-
miája, kiszámíthatóvá válnak a működési feltételeik. Mindezek eredményeképpen pedig stabilabb, igazságosabb közszolgáltatáshoz jutnak az állampolgá-
rok. Persze nagy kérdés, milyen mandátumarány jön létre a parlamentben, hiszen az önkormányza-
tok működésével kapcsolatos fontosabb törvények módosításához kétharmados többség kell. Ám akármi lesz is az eredmény, a kormánynak mindenképpen egyeztetnie kell az érdekszövetségekkel, hiszen  a települések, megyék érdekei és szempontjai csak így érvényesíthetők.”

Cikkünk folytatásából megtudhatja, mit várnak a külföldi befektetők az új magyar kormánytól!

Lapozzon!

Financial Times
A magyarokat kiábrándította a magas köröket elérő korrupció és a rossz gazdaságirányítás. A választók a Bajnai-kormány teljesítményének megjutalmazása helyett inkább azokra a döntésekre összpontosítanak, amelyek oda vezettek, hogy Magyarország IMF-segítségre szorult. A befektetői hangulat utóbbi időkben végbemenő javulása dacára Orbán Viktor nem engedheti meg magának, hogy letérjen a fiskális konszolidáció útjáról. Vissza is fogta a megalapozatlan kampányígéreteket, amelyek pedig a korábbi választásokra jellemzők voltak.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
A politikai ellenfelek egyre inkább ellenségként kezelték egymást, és szakkérdésekben is kerülték a konstruktív vitát. Ezért is lett az egykori élta-nulóból betegeskedő ember. A feketemunka és az adócsalás az egyik oka az államkassza rossz helyzetének, és magyarázatot ad arra is, miért tudnak megélni emberek 700 eurós átlagbérből egy olyan országban, ahol az élelmiszerek néha még drágábbak, mint Nyugaton.

Reuters
Az önkormányzati szektor kolonc az államháztartás nyakán, mert az államnak állandóan be kell tömnie a települési büdzsék lyukait. Az átláthatatlan rendszer pazarló. Az önkormányzati működés átalakításának elmaradása akadályozhatja a gazdaság talpra állását is. Az idejétmúlt önkormányzati törvény a településeket állammá tette az államban, több mint kétezer közfeladat dzsungelén kell keresztülverekedniük magukat. Ennek a területnek a reformja lesz a következő kormány kulcsfeladata.

Dow Jones
A kétharmad túlságosan elbizakodottá tehetné a Fideszt, nagy változások gyors megtételére sarkallhatja, ez pedig az árfolyam és a magyar értékpapírok nagyobb volatilitásához vezethet, végső soron pedig nagyobb mértékben kitenné az országot a jövőbeli globális lejtmenetnek. Mások viszont úgy látják, a kétharmad lehetővé tenné néhány sürgető reform végrehajtását.

The Economist
A külföldi befektetők, akikre korábban Magyarország megmentőiként tekintettek, most keserű haragot váltanak ki. Dühös fiatal nacionalisták „magyar vagyok, nem turista” feliratú pólókat viselnek. Az autókat Nagy-Magyarország térképét ábrázoló matricákkal díszítik fel. Egyértelműen megmutatkozik a Jobbik sötét oldala. Ezért még egyes szocialista és liberális szavazók is Orbán jelentős győzelmében reménykednek, mert ez megállíthatja a Jobbik erősödését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.