BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a második gyermek után is nagyobb kedvezmény jöhet

Több ponton is változtatás várható a családpolitikában az új kormányzat alatt – erősítette meg a Duna Televízió reggeli háttérműsorában Soltész Miklós kereszténydemokrata politikus, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője.

A szakpolitikus mondandója azon intézkedések listájához kapcsolódott, amelyekről Matolcsy György, a gazdaságfejlesztési tárca várományosa mint a gyermekvállalást elősegítő fontos intézkedésekről nyilatkozott a Heti Válaszban.

A családi életre való nevelés fontos terepe lesz az iskola – jelentette ki a Duna Televízió Hattól nyolcig című reggeli műsorában Soltész Miklós kereszténydemokrata politikus, a Fidesz-KDNP pártszövetség népjóléti kabinetjének vezetője, a humán ügyek csúcsminisztériuma szociális ügyek államtitkári posztjának várományosa. A fiatalokat – túl az eddigi „szexuális felvilágosításon” – sokkal komplexebb módon, a családi élet örömeire és kihívásaira is próbálják majd felkészíteni.
 
A jövőre bevezetendő családi adózásnak fő üzenetén, tehát, hogy a gyermekvállalás nem  azonos a szegénység vállalásával, további jelképes mondanivalója is lesz az új rendszernek: a gyermeket vállaló fiatalok a társadalom megbecsült tagjai. „Franciaországban, a Benelux államokban vagy a skandináv országokban talán ennek a szemléletnek az elterjesztésével sikerült elérni, hogy a középosztály körében a három-négy gyermek vállalása úgymond divattá lett” – vázolta a lehetséges példákat a szakember.
 
Bevezethető-e itthon a francia példa, miszerint a háromgyermekes családok adómentességet kapnak? – hangzott a Hattól nyolcig kérdése. Soltész Miklós úgy reagált: a gyermekvállalás esetén az adókedvezményt jövőre már szeretnék viszont látni az adórendszerben, a konkrét mértékekről azonban még nem szívesen nyilatkoznak.
 
Azt viszont elárulta: szeretné elérni, hogy most a második gyermek megszületése után is nagyobb támogatást kapjanak a családok. Az előző Orbán-kormány a harmadik és az a feletti gyermekszámra helyezte a hangsúlyt, noha a második gyermek vállalása az a „lélektani határ”, amit nehezen lépnek meg a fiatal párok. Ha ezen túljutottak, sokkal kisebb ugrás a harmadik-negyedik gyermek vállalása – érvelt a szakpolitikus. 
 
Az anyák részmunkaidős foglalkoztatása és a szociális bérlakás-építési program is a családpolitika része lesz – erősítette meg Soltész Miklós. Példaként említette továbbá, hogy a diákhitel visszafizetése is gyermekvállalást akadályozó tényező sok esetben – itt is meg kell tehát gondolni, hogy kedvezményt kapjanak a gyermekes családok. Azokban az országokban pedig, ahol megugrott a nők gyermekvállalási kedve, láthatóan sokkal magasabb arányban foglalkoztatják rész munkaidőben az édesanyákat, mint például nálunk  – vázolt egy másik lehetséges intézkedést a politikus.
 
A családok kilakoltatása kapcsán Soltész leszögezte: a jövőben mindenképpen meg kell különböztetni a rendszeres, magas és kimutatható jövedelemmel rendelkezők otthonteremtési támogatását, hitelezését azokétól, akik csak alacsony, avagy semmilyen jövedelemmel nem bírnak.
 
A biztonság azonban fő szempont lesz a jövőben – erősítette meg. „Nem mehet így tovább, hogy egyes pénzügyi szervezetek kiszúrják egy-egy család lakását, otthonát, és néhány hetes vagy hónapos tartozás miatt el akarják azt venni a fejük fölül. Ez azt a biztonságot veri szét, ami a családalapításhoz is nélkülözhetetlen. Ráadásul a táradalomnak is sokkal többe fog kerülni, ha nem védjük meg ezeket a bajba jutott embereket” – nyilatkozta a Duna Televízió stúdiójában Soltész Miklós kereszténydemokrata politikus. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.