BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Barroso: A németek nem tudják, hogy ők nyertesek

"Eddig Németország volt az euró nagy nyertese" - jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva.

A lapnak arra a kérdésére, miszerint Németországban sok polgár joggal becsapva érzi magát, mert azt ígérték nekik, hogy az euró stabil valuta lesz, Barroso rámutatott, nagyon is jól megérti a polgárok gondjait. "Ismerem Németország stabilitási kultúráját, amely iránt nagy rokonszenvvel viseltetek.

Egy friss felmérés szerint a németek 76 százaléka hisz az euróban. Ez azt mutatja, hogy a közvélemény a legutóbbi események miatti minden bosszúság és gond ellenére néha bölcsebb, mint sok politikus. A németek többsége nem kételkedik az euró jövőjében" – szögezte le az Európai Bizottság elnöke.

Arra a felvetésre, miszerint mindenek ellenére sok német fel van háborodva amiatt, hogy őnekik kell mások helyett a számlát fizetniük, Barroso így válaszolt: "Sokkal világosabban meg kell mondanunk az embereknek, hogy mit hozott nekik az euró. Vegyük például a német kereskedelmi mérlegen mutatkozó 134 milliárd euró összegű többletet.

Tudja-e a német közvélemény egyáltalán, hogy e 134 milliárd euró csaknem 86 százaléka, 15 milliárd euró az EU-n belüli kereskedelemből származik? Megmondják-e a német politikusok a közvéleménynek, hogy a többi EU-országba irányuló német export állandóan növekedett? Ezért Németország eddig az euró nagy nyertese volt. Szerintem Németországban ezt több politikusnak kellene világosan megmondania" – fogalmazott Barroso.

Barroso kifejtette: az euróválság megoldására nagyobb erőfeszítést kell tenni a versenyképességi különbségek csökkentésére. "Azt akarom, hogy a tagállamok tartsák magukat a szerződésekhez, amelyeket aláírtak. Sajnos, ez nem mindig van így. A probléma Barroso szerint nem az euró, hanem az államháztartások túlzott eladósodottsága. Ezért az Európai Bizottság elnöke reméli, hogy egész Európában elterjed a német pénzügyi stabilitási kultúra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.