BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Hála Istennek, hogy nem vagyunk az eurózónában"

A 2007 végén kezdődő pénzügyi válság idején a nem eurózónához tartozó EU tagországok még vágytak a közös valutára. Most azonban az újabb csatlakozók már kevésbé sietnek az euróövezetbe.

Az eurózóna hitel krízisének hatására a kívülállók most már kevésbé igyekeznek az euzóna felé, mint tették azt három éve – szögezi le az AP Magyarországról keltezett jelentése. Athén drákói feltételekkel számolhat a 110 milliárd eurós kölcsönére, sokkal szigorúbbakra, mint például Magyarország vagy Románia, azok az országok, amelyek tavaly kaptak kölcsönt a Nemzetközi Valutaalaptól.

Görögország nem tudott mit lépni a krízis során, Magyarország és Románia viszont egyszerűen hagyta, hogy a fizetőeszköz gyengüljön és így relatív versenyelőnyhöz jusson a szomszédos országokhoz képest. A rendkívül EU-szkeptikus cseh elnöke, Vaclav Klaus szerint a közös európai valuta terve már rég csődöt mondott. A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk csak annyit mondott: az eurózónához való csatlakozás egyelőre nem tartozik a prioritások közé.

De nem csak a közép-európai országok lassítottak a csatlakozási hajrában. George Osborne, a brit pénzügyminiszteri poszt várományosa egyenesen úgy fogalmazott: hála Istennek, hogy a szigetország nem az eurózóna tagja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.