BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Holnap jelentik be a görög-EU-IMF megállapodást: 120 milliárd euró?

A Görögország, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti hitelmegállapodást vasárnap jelentik be - közölte szombaton egy görög kormányforrás.

A megállapodást valószínűleg a görög minisztertanácsnak a reggeli órákban kezdődő ülésén hozzák nyilvánosságra. Ezt követően várhatóan Jeórjiosz Papakonsztantinu görög pénzügyminiszter ismerteti a megállapodás részleteit.

Pénzügyi körökben úgy látják, hogy három évre szóló terv születhet Görögország megsegítésére az IMF és az euróövezeti uniós tagállamok közreműködésével. Az Athénnak folyósítandó összeg nagysága 100-120 milliárd eurót tenne ki. Az idei esztendőre 45 milliárd eurós segélycsomagban részesítenék Görögországot.

A hírek szerint a hitelnyújtás feltételei között szerepel egyebek mellett az, hogy a görög kormány két év alatt 10 százalékponttal mérsékelje az államháztartás GDP-arányos hiányát a tavalyi 13,6 százalékról; csökkentse a béreket; a jelenlegi 21 százalékról 23-24 százalékra emelje a legmagasabb áfa-kulcsot; növelje az üzemanyag, az alkohol és a dohánytermékek adóját; legyen azonos a férfiak és a nők öregségi nyugdíjkorhatára.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.