BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Maradt a kamat, romlott a megítélés

Változatlan, 5,25 százalékos szinten maradt az alapkamat, az erről szóló tájékoztatón pedig a jegybankelnök leszögezte: az utóbbi hetekben romlott hazánk kockázati megítélése.

Két javaslat szerepelt a Monetáris Tanács május 31-i ülésén az alapkamattal kapcsolatosan, az egyik a ráta tartását, a másik egy 25 bázispontos csökkentést irányzott elő. Végül az előbbi szerezte meg a tagok nagy többségének támogatását, így az irányadó kamat 5,25 százalékon maradt – közölte Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfő délutáni tájékoztatóján.

Hozzátette: az idén a nettó export kedvezőbben alakul, mint korábban hittük, megkezdődik a készletek feltöltése, és a lakossági fogyasztási kiadások is kedvezőbben alakulnak.

Ennek ellenére a belső kereslet csak 2011-től járul hozzá a gazdaság növekedéséhez, az idén ez utóbbi tényező bővülésére még nincs esély – mutatott rá a jegybankelnök. Az MNB az idén 4,9 százalékos, jövőre 3 százalékos, 2012-ben pedig 2,9 százalékos inflációs ütemre számít, az erről szóló bővebb jelentést szerdán teszik közzé.

Az MNB-döntést értékelő elemzői véleményeket itt olvashatja el

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.