BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megvédenék az eurót

Hatvanmilliárd euróval venné elejét az EU a görög adósságválság tovagyűrűzésének. Az uniós pénzügyminiszterek lapzártánk idején még tárgyalták az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos javaslatát, amelynek értelmében a jelenleg ötvenmilliárd eurós és csak a nem eurózónatag EU-országok számára rendelkezésre álló hitelmechanizmust bővítenék ki.

Szükség esetén így tehát a jövőben az uniós tagállamok összesen 110 milliárd euró kedvezményes kamatozású, a Nemzetközi Valutaalap feltételeinek megfelelő hitelt vehetnének fel.

Az összeg előteremtésének lehetséges módjaként uniós diplomaták előzetesen a tagállamok öszszessége által garantált EU-kötvények kibocsátását említették. Közgazdászok szerint kérdéses, hogy az összeg elegendő lesz-e annak bizonyítására: az EU készen áll megvédeni az eurózóna leggyengébbnek tartott tagjait, Spanyol-, Írországot és Portugáliát a piaci támadásoktól.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy hamarosan az Európai Központi Bank is további intézkedéseket vezet be, például állampapírok vásárlását vagy egy új hitelprogramot a bankszektor számára. Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke a kötvényvásárlás lehetőségét a múlt héten mindenesetre még elutasította, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pedig azt hangsúlyozta: semmilyen nyomást nem gyakorol a jegybankra. Az eurózóna vezetői pénteken elfogadták a 110 milliárd eurós görög segélycsomagot, és a 22,4 milliárd német hozzájárulásra a berlini törvényhozás is áldását adta.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.