BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Interjúkötet a válságról Bajnaival, Demjánnal, Surányival

Álomcsőd címmel rendhagyó interjúkötet jelent meg, amelyben a magyar gazdasági élet volt és jelenlegi csúcsvezetői osztják meg gondolataikat a 2008-ban kirobbant pénzügyi válságról.

Bajnai Gordon, Bogsch Erik, Demján Sándor, Farkas István, Felcsuti Péter, Heim Péter, Jaksity György, Kovács Árpád, Simor András és Surányi György egymásnak időnként ellentmondó véleményt nyilvánít. Például Demján Sándor úgy véli, előre lehetett látni, hogy közeleg a vész, és azt mondja, „a válság mentette meg Magyarországot a csődtől”. Felcsuti Péter szerint ilyen krízisre senki sem számíthatott.

A kötet címe az interjúk nyomán kialakuló összképet sűríti egyetlen szóvá, annak mindkét értelmében: egyfelől szertefoszlott az önámító politika álma, hogy hitelből megvalósítható a „jóléti rendszerváltás”. Másfelől a krízis megtisztulást is hozhat.

A bemutatón Simor András jegybankelnök arról beszélt, hogy még nem tudja levonni a válság tanulságait, mert egyelőre nem lehet tudni, hogy az ország tanult-e belőle. „Ha a saját felelősségemet keresem, akkor az abban lehet, hogy hiába mondtuk el a jegybank véleményét, nem tudtuk úgy mondani, hogy meghallgassák. Nem zárom ki, hogy ha más ember van a helyemen, akkor ő többet el tudott volna érni” – idézte szavait az Mfor. Simor szerint a költségvetési hiány és az államadósság tette sebezhetővé Magyarországot. Hiába kezdődött el már 2006-ban a kiigazítás, annak szerkezete olyan volt, hogy visszafogta a gazdasági növekedést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.