BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelenleg nem kell tartanunk recessziótól Magyarországon

„A hazai munkanélküliségi ráta újbóli csökkenése azt jelzi, hogy tovább tart a hazai gazdaság élénkülése. Emellett az uniós ipari megrendelésekre vonatkozó adatok is megerősítik, hogy a gazdasági válság gyakran emlegetett W alakú lefutásától, tehát egy ismételt recessziótól a jelen várakozások és előrejelzések szerint nem kell tartanunk” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„A következő néhány hónapban hazai szinten a gazdasági kilátásokat a sokat emlegetett, esetleges IMF megállapodás mellett döntően az fogja meghatározni, hogy az exportfüggő hazai ipar addig lehet erős, amíg a felvevőpiacokon tart a lendület. Erre pedig, a jelek szerint nagyon jó esély van, hiszen mind az uniós, mind a német üzleti bizalmi indexek pozitív várakozásokat jeleznek” – mondta el Horváth.

„De nemcsak ezek az ún. puha adatok optimisták, hanem az uniós ipari megrendelések számának bővülése is ezen pozitív várakozásokat erősíti meg. Ami pedig nemcsak a hazai exportot, de ezen keresztül a foglalkoztatottak számát is jelentősen befolyásolja” – tette hozzá a szakember.

Az elmúlt hónapokban az Unión belül tapasztalt adósságválság ellenére is optimista előrejelzések rövid távon a hazai gazdaság növekedését és a foglalkoztatottság további bővülését eredményezhetik, közép távon azonban azt is befolyásolják, hogy a kormány számára a továbbiakban mennyire lesz mozgástér a gazdasági növekedés ösztönzésére, így a januártól tervezett adócsökkentések megvalósítására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.