BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összeomlik a kínai ingatlan piac?

Kenneth Rogoff a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezető közgazdásza úgy véli elkezdődött a kínai ingatlanpiac összeomlása, ami káros hatást fog gyakorolni az ország bankrendszerére. Aggodalmait a befektetők is osztják.

A kínai vezetés már szigorító intézkedések bevezetésén dolgozik, így a jelzáloghitelek minimális kamatlábának és a kötelező önrész arányának emelésével igyekszik megfékezni az ingatlanpiaci recessziót, ugyanis már tapasztalható a forgalom visszaesése, az árak emelkedése viszont nem állt meg. Kenneth Rogoff világhírű gazdasági szakértő szerint a gyors növekedésének következtében a kínai gazdaság velejárója, hogy időként válságos helyzet alakul ki.

A kínai gazdaságról szóló jegyzetünket itt olvashatja!

A jelzáloghitelek bedőlésének kockázata folyamatosan nő az ingatlanszektorban a kínai bankfelügyelet legutóbbi jelentése szerint. A gazdaság túlfűtöttségétől, az infláció elszabadulásától és az ingatlanpiaci buborék kialakulásától tart a pénzügyi vezetőség a lázas hitelezést figyelve, számításaik szerint 22 százalékkal kevesebb új hitel kihelyezése lenne biztonságos. Az elemzők szerint nagy valószínűséggel a megszorítások visszafoghatják a gazdasági növekedés mértékét, a Goldman Sachs például már korábban 11.4 százalékról 10.1 százalékra csökkentette a kínai hazai össztermék (GDP) idei bővülésére vonatkozó előrejelzését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.