BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna 15 milliárd dollárt kap az IMF-től - Megszorítások jönnek

A megállapodás értelmében Ukrajnának csökkentenie kell a költségvetés hiányát, a nyugdíjrendszer átalakítását és a közalkalmazottak bérének csökkentését várja az IMF. A GDP 15 százalékot esett vissza, Ukrajnát érintette az egyik legmélyebben a válság.

Az IMF jóváhagyta Ukrajna 15 milliárd dolláros hitelcsomagját. A Nemzetközi Valutaalap úgy vélekedik, hogy Ukrajna nehéz időszakból próbál kilábalni, és a külső tényezők miatt sárült a gazdaság stabilitása. Elemzők szerint Ukrajnában volt az egyik legmélyebb a recesszió, a GDP 15 százalékot esett vissza.

Ukrajna 2010 végéig 3 milliárd dollár hitelt kaphat, azonnal 1,9 milliárd dollárt vehet fel az ország. Természetesen az IMF többek között a szokásos feltételekhez közötte a hitel folyósítását, melyek a költségvetési hiány lefaragása 5,3 százalékról 4,9 százalékra, ezzel együtt a lakossági gáz árát is emelnie kell a kormánynak. Az IMF negyedévente felülvizsgálja a hitelrészletek folyósítását.

2010 végéig a nyugdíjak, a közalkalmazotti bérek reformját kell végrehajtani, valamint az adórendszerrel sem elégedett a Nemzetközi Valutaalap. A következő években mélyreható reformokat várnak Ukrajnától.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.