BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A munkanélküliség nem fog csökkenni - vélik az elemzők

A szezonális hatásoktól megtisztított munkanélküliség növekedhetett, és a következő negyedévben sem lesz javulás - írja a Concorde. Elemzők 11 százalék körüli munkanélküliségre számítanak az év végére.

Ma reggel egy itthon csak az első ránézésre növekvő foglalkoztatottságról szóló adatot kaptunk. A KSH május-júliusban 11,1%-ról 11%-ra csökkenő munkanélküliségről és 10.500-zal több foglalkoztatottról számolt be.

Ugyanakkor, ha a számokat szezonális hatástól megtisztítjuk, akkor már kevésbé örömteli a kép. Becsléseink szerint így már változatlanul, csökkenésnek nyomát sem mutató 11,4%-os munkanélküliséget kapunk, miközben a foglalkoztatottság 2.500 fővel csökkent - írja a Concorde a Facebookon.

Ezek a trendek arra utalnak, hogy az első félévben látott halovány gazdasági növekedés nem tudott munkahelyeket teremteni, és a gyenge globális konjunktúra kilátások a következő negyedévekre sem vetítenek előre érzékelhető magyar munkaerőpiaci javulást.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint nem okoztak meglepetést a most közölt adatok. A foglalkoztatottak számának növekedése egyrészt annak köszönhető, hogy az exportra termelő cégek kezdik visszavenni az elbocsátott munkaerőt, másrészt a folyamatban lévő nagyberuházásokhoz - például a kecskeméti Mercedes gyár építéséhez - kapcsolódóan is zajlik a munkaerőfelvétel.

A szakember megjegyezte: idén nyáron a sokszor rendkívüli időjárás miatt a szezonális foglalkoztatási hatások is kisebb mértékben érvényesülnek, mivel kevesebben dolgoztak a mezőgazdaságban.

A következő hónapokban a munkanélküliségi ráta további, lassú csökkenésére lehet számítani - 10,6-10,7 százalék lehet a ráta - ám az év vége felé ismét 11 százalékra nőhet szezonális hatások miatt - vélekedett Suppan Gergely. 2010 egészére átlagosan 10,9-11 százalékos munkanélküliségi ráta várható - mondta.

Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője is hasonlóképpen vélekedett: szerinte is folytatódik az állástalanok arányának lassú csökkenése, október-decemberre - a szezonális hatások ellenére is - 10,7 százalék lehet a ráta, 2010 egészére pedig átlagosan 11,1 százalékos rátával számolnak.

Hozzáfűzte: a foglalkoztatottság növekedésének motorja továbbra is az exportorientált feldolgozóipar munkaerő-felvétele lehet.

Lőke András, az MKB Bank elemzője szerint a május-júliusi adat elsősorban szezonális hatásoknak tudható be, így a következő hónapokban még hasonló értéken, vagyis 11 százalék körül maradhat a ráta, majd október-decemberre 11,3 százalékra nőhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.