BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ÁKK: 2012-ig finanszírozható a hiány

Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató helyettese úgy nyilatkozott, hogy a következő két évben finanszírozható lesz a hiány.

Borbély egy telefoninterjúban nyilatkozott az adósságkezelésről. Eszerint elképzelhető, hogy az ÁKK 2011-ben a refinanszírozás érdekében igénybe veszi 3 milliárd eurós devizatartalékát, ez azonban az ÁKK menedzsere szerint "nem feltétlenül csökkenti" a jegybank deviza tartalékait.

Borbély úgy látja, ha a piaci feltételek kedvezőek maradnak, több milliárd euró értékben bonyolíthat le kötvényeladásokat az ÁKK. Az utolsó devizakötvény aukció alkalmával a Központ 2 milliárd dollár értékben adott el állampapírokat, miután több mint 7 milliárd dollárnyi ajánlatot kapott. Ebben az évben már nem tervez több aukciót az ÁKK. A kormány folytatja a kéthetente megrendezésre kerülő forintkötvény eladásokat, amelyek során mintegy 50 milliárd forint értékben kínálja eladásra a papírokat. Borbély közlése szerint az első félévben a tervezettnél 150 milliárd forinttal nagyobb értékben adott el kötvényeket az ÁKK.

Mint arról a The Wall Street Journal korábban beszámolt , augusztusban és októberben nagy mennyiségű kötvény futamideje jár le, ezek kifizetését leszámítva azt éves kibocsátás 298 milliárd forint. A teljes kormányzati költés idén 900 milliárd forintot tesz ki, ebből 400 milliárd devizatartalékok formájában áll rendelkezésre, 429 milliárd forintot pedig kötvénykibocsátással gyűjtenek össze, a fennmaradó összeg az Államkincstár meglévő tartalékaiból származik majd.

2009 harmadik negyedévére Magyarország a 20 milliárd eurós IMF készenléti hitelből 14,2 milliárdot hívott le, azóta nem vette igénybe Budapest a keretet. Ebből egyébként 12,8 milliárd eurót kért le a kormány, a fennmaradó részt a jegybank hívta le, és jelenleg is jelentős, 3,2 milliárd euróra rúgó devizatartalék található az MNB-nél. A januári, 2 milliárdos államkötvény-kibocsátással a kormány előre fedezte a júliusi, és szeptemberi lejárató állampapírok kifizetését. A WSJ szerint ez a finanszírozási módszer stabilnak tűnik, a kérdés az, hogyan változik a helyzet jövőre, amikor a bizonytalan költségvetési hiánycél mellett 7,8 milliárd eurónyi tartozás jár le, ebből 2 milliárd az EU részéről, 2 milliárd devizaalapon, és újabb 2 milliárd forintban denominálva – derül ki az ÁKK adataiból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.