BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beindult Szlovénia gazdasága

Hat negyedév után kilábalni látszik a válságból Szlovénia, a második negyedévben elért növekedési adat magasan felülmúlta az 1,2 százalékos elemzői várakozásokat.

A tavalyi 8,1 százalékos visszaesés után még az idei év első negyedévében is 1,2 százalékkal zsugorodott a szlovén bruttó össztermék (GDP). A kedden közzé tett növekedései adatok azonban jelentős 2,2 százalékos növekedést mutat éves szinten - írja a Bloomberg.

A növekedés fő motorja az ipar volt, mely éves alapon 11,4 százalékkal emelkedett a második negyedévben, mondta el Goran Saravanja, a Zagrebacka Banka vezető közgazdásza. Bár az export növekedése nyilvánvaló volt az import növekedése is felgyorsult, így a nettó export hozzájárulása nagy valószínűséggel nem lesz túl hangsúlyos.

Szlovénia GDP-je a kormányzat várakozásai szerint év végére 0,6 százalékos növekedést ér el. A szlovén központi bank azonban már áprilisban ennél magasabb 1,3 százalékos éves növekedési célt tűzött ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.