BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spanyol gazdaságélénkítés, de miből?

Gazdaságélénkítésbe kezdene a spanyol kormány, jelentette be Jose Luis Rodriguez Zapatero szerdai sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint az államadósság finanszírozásának csökkenő költségei hagynak mozgásteret arra, hogy élénkítésbe kezdjenek – írja a Bloomberg.

Spanyolország az euró zóna negyedik legnagyobb nemzetgazdasága, ahol az idén megszorító intézkedéseket vezettek be, hogy a tavalyi 11,2 százalékról 9,3 százalékra szorítsák vissza az államháztartási hiányt. Zapatero spanyol miniszterelnök bejelentése valószínűleg népszerűségének csökkenését kívánja megállítani. A megszorító csomag bejelentése óta folyamatosan zuhan a miniszterelnök népszerűsége, melyre válaszul a megszorító intézkedések legkeményebb intézkedéseit visszavonta a kormány.

Elena Salgado gazdasági miniszter, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kormány célkitűzése továbbra is a hiány csökkentése lesz. Azonban a pénzpiacok stabilizálódása révén azonban az adósság finanszírozásának költségei csökkentek, így lehetősége nyílik véleménye szerint kormányának, korábban leállított beruházások újraindítására. A konkrét részleteket a hamarosan benyújtandó 2011-es költségvetésben teszik közzé.

A Bloomberg körképe azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a spanyol régiók továbbra is nehéz helyzetben vannak. A Fitch Ratings hitelminősítő augusztusban négy tartomány kilátását módosította negatívra, így már mind a 10 régiók negatív kilátású. A legjobb besorolással Baszkföld rendelkezik AAA szinten, Madrid besorolása is gyengébb AA.

Zapatero azonban igyekszik meggyőzni a befektetőket, hogy a régiók költségvetési problémáit Spanyolország tudja kezelni és elkerülik Görögország példáját. A spanyol régiók foglalkoztatják a közszolgálati munkavállalók több mint felét, és mintegy kétszer annyi a kiadásuk és adósságuk, mint a központi költségvetésnek.

Katalónia tartományában az ötödik legmagasabb a bruttó hazai termék (GDP) aránya, ennek ellenére már március óta extra hozamot fizet adósságai finanszírozásáért és több régióban is elhalasztották a kötvénykibocsátásokat. A 10 éves spanyol államkötvények hozama csökkent ugyan 79 bázisponttal 4,09 százalékra, azonban Katalónia 10 éves kötvényeinek hozama Peru államkötvényeinek hozamával egyen értékű 5,5 százalékos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.