BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszatér a recesszió?

Újrakezdi a monetáris élénkítést az amerikai jegybank – Európában vitatják a döntést

A gazdasági kilátások rosszabbodásának beismeréseként a monetáris élénkítés újrakezdése mellett döntött kedden az amerikai jegybank. A Fed a pénzügyi válság kirobbanása óta a kamatlábak alacsonyan tartásának céljával megvásárolt jelzálogkötvényeit „hasznosítja újra”: a lejáró papírokból származó bevételt ezúttal kormányzati kötvények megvásárlására fordítja majd.

A jegybank közel 1,3 ezer milliárd dollárnyi, jelzáloghoz kapcsolódó adósságpapírt birtokol, és szakértői becslések szerint ebből az idén 100-150 milliárdnyi járhat le. Ez összeg a majdani államkötvény-vásárlások szempontjából nem tekinthető jelentősnek, ám jelzi: a Fed kész mindent megtenni a recesszióba való visszasüllyedés megakadályozására. A recesszió visszatértének veszélye ugyanis egyre valósabb.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.