BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A jó hír, hogy nem nő, a rossz, hogy még mindig magas"

Az előző heti előrejelzésnél erősebben csökkent a munkanélküli segélyigények száma az Egyesült Államokban. A hírre felpörögtek a részvénypiacok, holott az elemzők szerint a jelenlegi számok még mindig nem adnak okot optimizmusra.

A szeptember 4-én végző héten 27 ezerrel, 451 ezerre csökkent az első alkalommal segélyért fordulók száma. Ez két hónapja nem látott alacsony mérték, ugyanakkor az állástalanok teljes száma szinte változatlan.

"A jó hír, hogy nem nő, a rossz, hogy még mindig magas" – kommentálta az eredményeket a Bloombergnek Scott Brown, a Raymond James & Associates elemzője. A szakértő szerint a munkaügyi minisztérium által nyilvánosságra hozott adat a munkaerőpiac konzisztens gyengélkedését mutatja.

A hírügynökség által megkérdezett elemzők előzetesen 470 ezerre tették az igénylések számát. A volatilitást kiegyenlítő négyhetes átlag 477 750, ez enyhe csökkenést jelez. A segélyben részesülők száma mindössze 2 ezerrel csökkent, és jelenleg 4,48 milliót tesz ki. Ugyanakkor – sok elemző bánatára – ez az adat nem foglalja magába a szövetségi programok keretében segélyezett lakosságot, és azokat sem, akik meghosszabbított segélyben részesülnek. A hivatalos munkanélküliségi arány jelenleg 9,6 százalék, augusztusban 67 ezerrel csökkent a foglalkoztattak száma.

Az európai részvénypiacok mindenesetre jól reagáltak a hírre: a kontinens papírjainak mozgását jelző FTSE Eurofirst 300 index az 1 081,7 pontot is elérte, ez négy hónapos csúcsot jelent. Jó kedvvel nyitott a Wall Street is: a Dow Jones 0,76 százalékot, az S&P 0,96 százalékot, a Nasdaq 0,85 százalékot emelkedett röviddel a csengő után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.