BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Botos Balázs: a kormány eltökélt a fiskális célkitűzések elérésében

Eltökélt a kormány a 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél elérésben - hangsúlyozta Botos Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára pénteken Pécsett, a Monarchia alapítású kamarák háromnapos kongresszusán.

A további célkitűzések közé sorolta a versenyképesség növelését és a munkahelyteremtést. A következő 10 évben 1 millió legális munkahely teremtés a cél - tette hozzá.

A politikus kifejtette: a magyar kormány kiemelt programja az Új Széchenyi Terv, amely hét fejlesztési irányt fogalmaz meg. A kitörési pontok a ”gyógyító Magyarország” (egészségipar), a ”megújuló Magyarország” (zöld gazdaságfejlesztés), az otthonteremtés (lakásprogram), a vállalkozásfejlesztés (üzleti környezet fejlesztése), a tudomány és innováció, a foglalkoztatás, valamint a közlekedés (tranzitgazdaság).

Botos Balázs szerint a magyar külgazdasági stratégiát át kell gondolni. Rámutatott: Magyarország egy kis nyitott ország, amely nagyon erősen függ az exportpiaci konjunktúrától. Ennek következményeit az elmúlt években súlyosan érezte is az ország. Kedvező tendencia viszont, hogy a magyar külkereskedelmi mérleg az utolsó két évben látványosan javult. Ez csak részben az exportnövekedés eredménye, további oka, hogy csökkent az import, csökkentek a beruházások, csökkent a lakossági fogyasztás is - mutatott rá.

    Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kongresszuson hangsúlyozta: ”ha elakarjuk érni Ausztria színvonalát, akkor Ausztria-szintű gazdaságszervezési modellre van szükségünk. Enélkül nincs rá lehetőség, azért, mert az eszközeink nem lesznek meg hozzá”.

    Az elnök kiemelten a határon átnyúló kamarai együttműködések fontosságát. Példaként említette a Budapest által felkarolt Duna-stratégiát. Hangsúlyozta: az Európai Unió különösen támogatja az olyan együttműködéseket, amelyek uniós és unión kívüli országok között jön létre.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.