BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Január 1-jétől az észteknél is euró lesz - Olli Rehn Tallint dicséri

Észtországnak, néhány euróövezeti országgal együtt át kell alakítania gazdaságát, és erősebben kell összpontosítania az exportra, hogy fejlődése fenntartható legyen - jelentette ki Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke Tallinnban, az Észtország euróövezeti belépésével kapcsolatos konferencián.

Az Észtország csatlakozását ünneplő találkozón, amely kezdete az észt belépéssel kapcsolatos eseménysorozatnak, az euróövezeti szolidaritással kapcsolatban Trichet hangsúlyozta: ha szükséges, minden euróövezeti országnak együtt, egységes egészként kell cselekednie. "Az euróövezeti belépés a közös sorsban való osztozást jelenti" - mondta.

Az európai gazdaságokban megkezdődött az élénkülés, de a rövid távú kilátások továbbra is bizonytalanok - jelentette ki Olli Rehn uniós gazdasági és pénzügyi biztos a konferencián. "Most már szilárd talaj van a lábunk alatt" - hangsúlyozta, hozzátéve azonban, hogy rövid távon az euróövezeti gazdaság prognózisai "igen bizonytalanok", a hosszú távú növekedési kilátások továbbra is nagyon szerények. Ezzel kapcsolatban Rehn utalt arra, hogy az amerikai növekedés ismét lassul, és a pénzügyi piacok Európában még mindig sebezhetőek.

Olli Rehn Észtország gazdaságával kapcsolatban kiemelte: nagy hatást tett rá Észtország hosszú távú pénzügyi teljesítménye, amely alapján a balti állam az euróövezet összes tagállama közül a legkiegyensúlyozottabb államháztartását mutathatja fel.

Az euróövezet jövőjéről az EKB elnöke kijelentette: az európai valutaunió folytatja a terjeszkedést, de nem a fenntartható gazdaságpolitikák árán. Elmondta, hogy az EKB folytatja törekvését az euróövezet "stabil és progresszív bővítésére". Hangsúlyozta azt is, hogy az EKB "rendkívül fontosnak" tartja a kölcsönös ellenőrzés új formáinak meghonosítását, amelyek a jövőben megakadályozzák az újabb költségvetési egyensúlytalanságok kialakulását.

Az 1,3 milliós Észtország az euróövezet 17. tagja lesz 2011. január 1-jén. Az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei júliusban hagyták jóvá a belépést. A balti állam - Szlovénia és Szlovákia után - a volt szocialista országok közül a harmadik, amely csatlakozhat az Európai Unió közös pénzét használó tagállamokhoz.

A pénzügyminiszterek megállapították, hogy az ország teljesíti az euróövezeti tagsághoz szükséges kritériumokat. Észtország államháztartási hiánya az idén bruttó hazai termékéhez képest 2,4 százalék körül alakul, jóval a 3 százalékos küszöbérték alatt, a GDP-hez mérten mindössze 9,6 százalékos államadóssága pedig a legkisebb az EU-ban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.