BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel súlyosan büntetné a 3 százalékos hiánycélt átlépőket

Németország támogatja a súlyos szankciók bevezetését azon euróövezeti tagállamokkal szemben, melyek túllépik a 3 százalékos államháztartási hiány határt – mondta Angela Merkel, német kancellár.

Újra éledt a ’90-es években folytatott euró szabályozási vita, már akkor is azonnali szankciókat javasolt Németország a deficitet túllépőkkel szemben, amit akkor nem sikerült elfogadtatnia partnereivel. A szabályok újra alkotásában részt vesz minden uniós tagállam, hisz maga az euróövezet folyamatosan bővül már 16 uniós tagállam tagja, hozzájuk csatlakozik januárba Észtország is.

Nincs konszenzus a kérdésben mondta el Jean-Claude Juncker a csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozó előtt. Az ismétlődő általánosságok nem viszik előrébb az unió ügyét, pedig sürgető lenne a stabilitási paktum felülvizsgálata.

Az európai mezőgazdasági, illetve infrastrukturális támogatást nem lehet megvonni a hiánnyal küzdő országoktól, a francia tisztviselők szerint, akikkel egyetértenek a spanyolok. A szavazat megvonó német javaslat ellen pedig a cseh kormány kifogásokkal kíván élni, mondta el Petr Nečas, cseh miniszterelnök.

Az unió több meggyőző erőfeszítést tesz az adósság válság terjedésének megállítása érdekében, azonban ennél többet kell tenni, hogy biztosíthassák a növekedést és egy a válság mentes jövőt, mondta Herman Van Rompuy az Európai Tanács elnöke, a csúcstalálkozó nyitó ülésén.

Első számú gyógymód a költségvetések megszilárdítása és az Európai Unió összehangoltabb gazdasági kormányzása José Manuel Barroso szerint. Hangsúlyozta, hogy az Európa 2020 stratégiával összhangban az uniónak a versenyképe3sségre és a növekedésre kell összpontosítania.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.