BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekord növekedéssel zárhat a brit ipar

Rekord mértékű lehet a brit ipari termelés növekedési üteme a harmadik negyedévben, melyet az export húz fel a Mérnöki Munkaadók Szövetsége (EEF) szerint.

A júniusban közölt 3,5 százalékos növekedésnél jobban akár 3,7 százalékkal nőhet a brit ipar termelése, ami Nagy-Britannia gazdaságának 13 százalékát adja megközelítőleg. Az EEF közleménye szerint az idei év végére a brit gazdaság növekedési üteme elérheti a 1,5 százalékot a korábbi 1,1 százalékos előrejelzéssel szemben.

Az optimista adatokat az export megrendelések emelkedésével indokolta az EEF és az export versenyképességét támogató 21 százalékos font gyengüléssel. A felmérések szerint a Közel-Keleti és Kelet-Ázsiai piaci kereslet továbbra is erős és az elmúlt két negyedévben az Európai Unió gazdasági teljesítménye is jobb a vártnál, mondta el Lee Hopley, az EEF vezető közgazdásza.

Nagy-Britannia gazdasága 2001 óta nem látott ütemben növekedett a második negyedév során, azonban a legfrissebb adatok a növekedés ütemének lassulására utalnak. A feldolgozóipar, a szolgáltatások és az építőipar növekedése gyengült augusztusban. A brit gazdaság továbbra is törékeny, további politikai fellépésre lehet még szükség, hogy a növekedési pályán maradhasson a gazdaság, mondta Charles Bean a Bank of England monetáris bizottságának tagja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.