BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gimnazisták is csatlakoztak a francia nyugdíjreform elleni sztrájkhoz

Hat héten belül hatodik alkalommal hirdettek országos tiltakozó napot a francia szakszervezetek, azonban Nicolas Sarkozy továbbra is kitart a nyugdíjreform javaslata mellett.

Újabb 24 órás sztrájkot hirdettek a francia szakszervezetek, a vasúti közlekedésben már múlt hét kedd óta tart a határozatlan idejű sztrájk. Jelentős fennakadások várhatók a légiközlekedésben is. A Ryanair légitársaság már törölt 200 járatot, a British Airways pedig a járatok késésére hívja fel az utazók figyelmét.

A párizsi Orly repülőtéren már törölték a járatok felét, míg a többi reptéren átlagosan a járatok harmadát. A Charles de Gaulle repülőtéren már hétfőn zavar támadt a menetrendben az üzemanyagtöltő személyzet sztrájkja miatt. A múlt héten tartott hasonló légi irányítási sztrájk leginkább a rövid távú járatokat érintette a leginkább.

A ferihegyi repülőtéren továbbra sem várhatóak fennakadások, tájékoztatott Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója. Az üzemanyaghiány miatt nem számítanak zavarokra a menetrendben, az Air France Budapestre érkező járatai a reptéren tankolnak, így nem okoz problémát a járatok üzemeltetése.

A rövid távú járatokat üzemeltető légitársaságokat felkérték, hogy a visszaúthoz is elegendő üzemanyaggal töltsék fel gépeiket, a bizonytalan üzemanyag-ellátás miatt. Az ország 12 olajfinomítójának dolgozói sztrájkolnak, így becslések szerint a benzinkutak negyedét nem tudják ellátni.

A kialakult üzemanyaghiány nem okozhat problémát, hisz Franciaország „megfelelő tartalékokkal” rendelkezik a helyzet átvészelésére, közölte a Nemzetközi Energia Ügynökség. Három hónapra elegendő készlete van a stratégiai tárolókban, melyeket a kormány egyelőre nem kíván megnyitni.

További problémát okoz, hogy a sztrájkolók tömegéhez csatlakoztak a gimnazisták is. Az oktatási minisztérium közleménye szerint a diákok kevesebb, mint 10 százaléka csatlakozott a tiltakozó megmozduláshoz, a szakszervezetek szerint viszont már 1200 középiskola csatlakozott tüntetésükhöz.

Egy felmérés szerint a franciák 71 százaléka támogatja az országos megmozdulásokat, melyek a kormány nyugdíjreformja ellen indultak. A tiltakozási hullám hatására Nicolas Sarkozy francia államfő puhított nyugdíjreform tervezetén, de legfontosabb elemeiből továbbra sem engedett.

A tervek szerint a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése során a jelenlegi 60-ról 62-re emelnék, teljes összegű nyugdíj a jelenlegi 65 év helyett 67 évtől jár majd. A tervek közt szerepel, hogy a közszférában dolgozók járulékát és a magas jövedelmek adójának egy százalékkal növelnék.

A törvénytervezetet a nemzetgyűlés már elfogadta, a szenátusi szavazást eredetileg szerdára tervezték azonban azt csütörtök estére halasztották. A kormány közleménye szerint akkor mindenképpen megtartják.

A szakszervezetek és az ellenzéki Szocialista Párt is azt kéri a kormánytól, hogy függessze fel a nyugdíjreform szenátusi vitáját és indítson arról tárgyalásokat, hogy a nyugdíjkorhatár megemelése nélkül milyen más módon lehetne kipótolni az állami nyugdíjpénztár deficitjét az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer megtartása érdekében. Egy szombaton nyilvánosságra hozott felmérés szerint ezt a franciák 57 százaléka is támogatja, de a reform újratárgyalásának lehetőségét Eric Woerth munkaügyi miniszter pénteken kizárta

Nicolas Sarkozy szerint le fogják törni azokat a bajkeverőket, akik a tüntetések során a rendőrökre támadnak. Az elnök meglátása szerint az országos tiltakozási ellenére kötelessége megvalósítani a nyugdíjreformot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.