BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évtizedes csúcs a külkereskedelemben

Óriásit ugrott a külkereskedelmi forgalom és nőtt a termékforgalmi többlet is.

A KSH kereken 35 százalékos exportnövekedést mért az utolsó nyári hónapban éves alapon, euróban. A héten megjelent ipari adat fényében ugyanakkor nem számít nagy meglepetésnek ez a bővülés, amely 2001 óta a legmagasabb havi adat. Az év elejéig visszafogott import is meglódult: 30,7 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusi forgalmat. Az első nyolc hónapban a kivitel euróértéke 22,3, a behozatalé 18,4 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Összesen 42 milliárd euró értékű áru érkezett az országba, míg kifelé 45,5 milliárd eurónyi lépte át a határokat január és augusztus között.

A kivitel főként a német export felpörgése miatt szárnyal, a gyér belföldi kereslet azonban nem magyarázza az import növekedését. Utóbbi inkább az exportőrök fokozódó alapanyag-szükséglete, illetve egyszeri tényezők (például a gáztározók későbbi feltöltése) miatt ugorhatott meg, egyébként csak ritkán nyílik szét 5-6 százalékpontnál jobban a két kereskedelmi irány mutatója. Természetesen az is lehetővé tette a 30 százalék feletti index kialakulását, hogy tavaly nyáron sokéves mélyponton volt a külkereskedelem. A válság előtti szinteket az iparhoz hasonlóan még a külkereskedelemben sem értük el.

Az elmúlt négy hónapból háromban már az import növekedett gyorsabban, de augusztusra ismét a kivitel vette át az uralmat. Ezzel a külkereskedelmi mérleg egyenlege is tovább javulhatott, a hónap során 231 millió euróval haladta meg az egy évvel ezelőttit, és 392 millióra rúgott. Az első nyolc hónap többlete így már 3,5 milliárd eurót ért el, azaz már kevesebb mint félmilliárddal marad csak el a tavalyi egész éves aktívumtól. A szakértők úgy vélik, hogy 5 milliárd eurót is elérhet a 2010-es többlet, erre még nem volt példa, a válság előtti években hagyományosan deficites volt a mérlegünk.

Németországon leszámítva az Európai Unión kívüli kereskedelmi partnerországok súlya növekedett az elmúlt időszakban. Míg korábban 80 százalék feletti volt az EU súlya a kivitelünkben, mostanra ez 74 százalékra mérséklődött. A behozatalunkban pedig 68 százalékos súllyal szerepelnek a tagországok. Elsősorban az ázsiai térségbe tudtuk növelni a válság során exportunkat a korábbi számok alapján.

A cikkhez tartozó jegyzet itt olvasható!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.