BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ki fizeti meg a távközlési különadót?

A távközlési különadó biztosan hatással lesz a telekom szektor beruházási intenzitásra, amelynek alapját a meglévő hálózatokon képződő jövedelem képezi – mondta el Radó István, az IFUA Horváth&Partners ügyvezető partnere.

A távközlési szektor különadója esetében az egyik legfontosabb kérdés, hogy az árbevétel vagy a szolgáltatások, tevékenységek bizonyos típusai alapján vetik-e ki. A beruházások megtartása érdekében érdemes lenne megfontolni, hogy a távközlési szolgáltatók a beruházásaikkal csökkenthessék az adó alapját.

A távközlési ágazatban ma Magyarországon mintegy 80-100 vállalatot sorolnak. A szektor teljes árbevétele hozzávetőlegesen 1300 milliárd forintot tesz ki éves szinten, ugyanakkor a három nagy szolgáltatónál jelentkezik az árbevétel több mint háromnegyede, megközelítőleg 1000 milliárd forint.

A sokféle terméktípussal, összetett szolgáltatási csomagokkal rendelkező szolgáltatók viszonylag könnyebben átháríthatják a pluszterheket a fogyasztókra. Legkönnyebben a díjcsomagok erdejében, egyes tarifaelemek drágulásában jelenhet meg a fogyasztókra áthárított teher. Ugyanakkor az alternatív szolgáltatók helyzete ebből a szempontokból sokkal nehezebb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.