BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megjött a várt GDP-adat

A második negyedéves lassuló növekedés után megugrott az Egyesült Államok gazdaságának növekedési üteme. Erre a harmadik negyedéves gazdasági növekedést mérő GDP-adatra várták a piacok, amit magyar idő szerint 14.30-kor tettek közzé.

2 százalékos GDP növekedést mértek a harmadik negyedév során az Egyesült Államokban. Ez az adat megfelelt az elemzők optimista előrejelzésének, és remélhetőleg meghozza a pozitív hangulatot a mindeddig gyengélkedő értékpapír piacokra is.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők konszenzusa szerint a harmadik negyedév során 2 százalékkal bővülhet éves alapon az Egyesült Államok gazdasága, ez a második negyedéves 1,7 százalékos adathoz képest jelentős javulást jelent. Az optimista előrejelzés indoklásául az elemzők elmondták, hogy a háztartások vásárlóereje az elmúlt másfél év legjobb teljesítményét nyújthatta. Ez azért fontos, mert a háztartások fogyasztása teszi ki az amerikai GDP 70 százalékát, így a szegmens kisebb változása is megmozgathatja a negyedéves adatot.

Az eddigi növekedést produkáló szektor, az exportra termelő könnyűipar volt, azonban a készletfeltöltéseik lassulásnak indultak, így a pozitív hatás kifulladt. Ezért is kerül előtérbe a háztartások fogyasztása, az elemzők szerint a negyedik negyedévben kifejezetten ez válhat a gazdaság motorjává. Optimizmusra ad okot, hogy a Hálaadás és a Karácsony közötti ünnepi szezonban az éves kiskereskedelmi forgalom több mint harmadát bonyolítják le.

Jó hír ebből a szempontból, hogy a National Retail Federation előzetes számításai szerint a kiskereskedelem decemberi forgalma 2,3 százalékkal lesz várhatóan nagyobb, a megelőző év azonos időszakában mért. Az előrejelzés szerint így akár négy éve a legjobb decembert zárhatja az amerikai kiskereskedelem.

Jövő hét szerdán ül össze az amerikai jegybank (Fed), ahol a GDP, infláció és munkaerő-piaci várakozásokról fogadja el új prognózisát. A piacok azért is várják az ülést, mivel a Ben Bernanke, Fed elnök által már korábban beharangozott kötvényvásárlási program felújításáról remélhetően ekkor közölnek pontos információkat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.