BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rég nem akartak ennyien dolgozni

A foglalkoztatási helyzet javulásában már a magánszektor megerősödése játszik fő szerepet

Fokozatosan oldódik a helyzet a munkaerőpiacon, de a kilátások vegyesek. A válság során a 12 százalékot is megközelítő munkanélküliségi ráta az idei harmadik negyedévre 10,9 százalékra mérséklődött, habár éves szinten még így is 0,6 százalékpontos romlást mutatott ki a KSH. Ez annak köszönhető, hogy a munkaerőpiac lassabban reagált a gazdasági folyamatokra, így a recesszió véget érése után még fél évig nőtt az állástalanság.

A statisztikai hivatal 3,823 millióra mérte a foglalkoztatottak létszámát, ez éves alapon 39 ezer fős növekedésnek felel meg, ebből durván 15 ezer főnyi emelkedés írható a közmunkaprogramok bővítésének számlájára. Munkát ezalatt 466 ezren kerestek, 6,8 százalékkal többen, mint tavaly ilyekor. Mivel a harmadik negyedévre már a magánszféra beruházásainak emelkedését jósolták a szakértők, így ennek lehet szerepe a foglalkoztatási helyzet javulásában is.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.