BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Saxo Bank: A kormány tárgyalni fog az IMF-el

Az októberi önkormányzati választások után a második Orbán-kormány immár a jövőbe tekinthet, több terület is azonnali kockázatot hordoz magában – írja a Saxo Bank negyedik negyedéves elemzésében.

Magyarország gazdasági növekedése 2010-ben várhatóan szinten marad, esetleg valamelyest pozitívba fordul, majd 2011-ben csekély növekedésre lehet számítani. A magyar növekedés motorja pillanatnyilag az export, alakulását főként a német gazdaság fejlődése határozza meg.

A német export és a gazdaság egésze eddig jól működött, de az erős euró előbb utóbb a német export területén is éreztetni fogja hatását, és ez alól nyilván Magyarország sem bújhat ki.

A belső kereslet törékeny, és jelenleg minden kétséget kizáróan inkább tompítja a gazdasági növekedést. A fogyasztók óvatosak, hiszen a háztartások hiteleinek mintegy 65 százaléka svájci frank alapú.

Csakhogy az év során eddig a forint a svájci frankhoz képest közel 11 százalékkal értékelődött le, ami az állami szektorban bevezetett bércsökkentéssel együtt továbbra is nyomás alatt tartja a lakossági fogyasztást. Azonban a fogyasztásnak el kell emelkednie erről a szintről, mert egyébként a kizárólag exportra épülő növekedés nagyon törékeny marad.

Egyértelmű, hogy a költségvetés hiánya kormányzati lépéseket követel, ezért az IMF-EU által vázlatosan előterjesztett javaslatok szerintünk előbb-utóbb teljesülni fognak, hiszen az egyenlet egyszerű matematikára épül: Magyarországon az államadósság GDP-hez viszonyított aránya átlépte a 80 százalékot, ami Európában az egyik legmagasabb ezért az ország további költségvetési hiányt csak akkor engedhet meg magának, ha azt az IMF-EU által szerény kamatok mellett nyújtott hitelek finanszírozzák.

A kormány a költségvetési hiány finanszírozásához igénybe vehető piaci források árával szembesülve elég ösztönzést érez majd az IMF-EU tárgyalások folytatására, állítja a Saxo Bank.

A Bank elemzése azonban nem tér ki a múlt héten bejelentett válságadók hatására, melyek következtében a az energiaszektor adózott eredményének 32 százalékát, a távközlési szolgáltatók profitjuk 73 százalékát veszíthetik el a különadóval, a nagy élelmiszerláncok tavalyi vesztesége pedig négyszeresére emelkedhet, az államháztartás pedig jelentős plusz forrásokhoz juthat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.