BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlreagálták az államadóságok kockázatát

Túlreagálták az euróövezeti kötvénypiaci befektetők a valutauniós államadósok, főleg Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország törlesztési kockázatait - mondta el Hans Blommestein, az OECD egyik vezető szakértője.

A piac lélektana nagyon negatív, és nem feltétlenül a tényekre alapszik, így az adatok által indokoltnál gyakran sokkal nagyobb kötvénypiaci eladási hullámok keletkezhetnek.

Jóval magasabb hozamokat követelnek a piacok, ha úgy érzik valamely ország adóssága kockázatos, ez azonban jelentős finanszírozási nehézségeket okoz ezeknek az országoknak. Így a piac olyan helyzetet teremt, amelyben egyes országok költségvetési megszorításokkal kívánja megnyugtatni a piacokat, azonban így gátolják a gazdasági növekedés lehetőségét mondta el Blommestein.

A piac jelenleg Görögországot tartja a világ második legkockázatosabb adós országának Venezuela után, a legmagasabb kockázatú államadósok tízes listájára még két további euróövezeti tagállam Portugália és Írország is felkerülhet az elmúlt három hónapban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.