BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csehország nem siet az eurózónába

Csehország számára nincs még napirenden az euróbevezetés céldátumának kitűzése, jelenleg ennél fontosabb, hogy a cseh jegybank sikeres és hiteles monetáris politikát folytasson - mondta Mojmír Hampl, a Cseh Nemzeti Bank alelnöke magyar újságíróknak Prágában.

Az Erste Bank Hungary által újságíróknak szervezett szakmai beszélgetésen a cseh jegybank alelnöke aláhúzta: a cél sokkal inkább az, hogy a Cseh Nemzeti Bank az infláció alacsony szinten tartásával segítse az ország konvergencia folyamatát az Európai Unióban.

A cseh jegybanki alelnök elmondta: Csehországban a központi bank 6 negyedéves intervallumon inflációs célkövető rendszert érvényesít, az inflációs cél 2 plusz-mínusz 1 százalékpont. Mojmír Hampl kiemelte: a cseh jegybank vezetésének célja, hogy a nemzeti bank saját monetáris eszközeivel érje el az országban a pénzügyi stabilitást.

Az alelnök arról is szólt, hogy a Cseh Nemzeti Bank a napokban változtatta meg a GDP alakulására vonatkozó prognózisát. Ismertette: a cseh jegybank megemelte GDP-növekedési várakozását az idei évre, ami azt jelenti, hogy az eddigi 1,6 százalékos GDP-bővülés helyett most 2,3 százalékos növekedést valószínűsít. A jövő évre vonatkozóan azonban csökkentette a várt GDP-bővülést, az eddigi 1,8 százalék helyett, jelenleg már csak 1,2 százalékot valószínűsít a cseh jegybank elemzői csapata 2011-re.

A jegybank indoklása szerint bár a gazdaság már kijött a recesszióból, teljesítménye mindenekelőtt a költségvetési megszorítások miatt csökken majd jövőre, és élénkülésre csak 2012-ben lehet számítani.

Jana Krajcova, a Ceska Sporitelna közép- és kelet-európai makroelemzője elmondta: az Európai Unió átlagához képest meglehetősen nagy az ipari szektor részaránya a cseh GDP-ben, ezen belül is az exportra termelő vállalatok jelentik a gazdaság motorját. Jana Krajcova kifejtette: Szlovákia, Csehország, Horvátország, Magyarország és Románia együttesen is csak a 70 százalékát adja Görögország adósságának, a régió sokkal jobb helyzetben van, mint Dél-Európa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.