BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fenntartható lesz-e az új állami nyugdíjrendszer?

A nyugdíjrendszer jelentősen átalakul: a kormány a magán-nyugdíjpénztári tagokat elemzők szerint zsarolással átlépésre készteti az állami pillérbe. Az 1 millió új munkahely létrejöttével - melynek megvalósíthatóságát megkérdőjelezik a gazdaságkutatók - is hiánnyal működhet a rendszer.

A kormány friss tanulmányában azzal számol, hogy 2020-ig létrejön az 1 millió új munkahely. A Nyugdíjbiztosítási Alap ezzel 2022 és 2025 között pluszba kerülne, a 2060-ig tartó kitekintés többi éveiben a rendszer hiányt szenved el.

A 2020-as évekre a foglalkoztatottak száma eléri a 78 százalékot, 2060-ra 82,7 százalékra növekszik ez a szám a tanulmány szerint. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kiadványa szerint 56 százalék a 15-64 éves korúak foglalkoztatási rátája.

gazdasági elemzők nem látják, hogyan jön létre az 1 millió munkahely, mely az új állami nyugdíjrendszer fenntarthatóságának egy alapja.

A kormány ezen kivetést robosztus GDP növekedés mellett készítette el: a bruttó hazai termék 2013-ban 5 százalékkal emelkedhet, 2015-re eléri az 5,5 százalékos a gazdaság gyorsulási üteme, és 2020-ra 0,2 százalékponttal esik 4 százalék alá.

Nézze meg a legjobban teljesítő nyugdíjpénztárak rangsorát!

Az évtized végére 4,69 millióan lesznek a foglalkoztatottak, 725 ezres rokkantlétszám mellett. Az öregségi nyugdíjjárulékban részesülők 1,8 millióan lesznek. A kivetésből úgy tűnik, az egyes elemzők által sürgetett „felülvizsgálatra” nem kerül sor. A hasonló lélekszámú Csehországban 270 ezer körüli rokkantnyugdíjas van, hazánkban 800 ezer – mutatott rá Suppan Gergely.

A Nyugdíjbiztosítási Alap bruttó egyenlege 2030 után már deficitet mutat. 2060-ra a GDP százalékában már 1,7 százalékos hiánnyal működne a kivetés szerint.

A magán-nyugdíjrendszer kialakításával, 2030 után a magánkasszák a GDP több mint 1 százalékával járultak volna hozzá a nyugdíjak kifizetéséhez, ez a rendszerszerű működésben elérte volna a GDP 2 százalékát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.