BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fitch: a nyugdíjreform miatt év végéig leminősítheti hazánkat

A Fitch Ratings kilátásba helyezte a magyar államadósság minősítésének felülvizsgálatát a bejelentett nyugdíjreformok miatt.

A hitelminősítő intézet közleményében arra hivatkozott, hogy a bejelentett nyugdíjreform lépések negatív hatással lehetnek a költségvetésre és veszélybe sodorják a költségvetés fenntarthatóságát - közölte a Bloomberg hírügynökség.

A Fitch Ratings a második legalacsonyabb befektetésre ajánlott BBB kategóriába sorolta a magyar államadósságot korábban, negatív kilátással. A bejelentett nyugdíjrendszer változások miatt az osztályzat rontásának lehetőségét helyezte kilátásba az intézet, a felülvizsgálatot az év végéig lefolytatják – mondta el David Heslam, a Fitch Ratings igazgatója.

A nyugdíjreform visszafordítása negatív hatással van a költségvetés középtávú fenntarthatóságára, igaz az intézkedés csökkenti a közvetlen finanszírozási szükségletet rövidtávon tette hozzá Heslam. Az első jelek nem különösebben biztatóak mondta el az igazgató. Az állandó kiadások finanszírozását ideiglenes adókkal oldja meg a kormány. Azok megszűnését követően azonban nem tisztázott még a további finanszírozás, ezért a részletekre várnak az elemzők – mondta Heslam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.