BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Heim: Nincs igyenebéd!

A prudens fiskális és monetáris politika elengedhetetlen, és ezt soha nem szabad elfelejteni - írja Heim Péter, a Heti Válaszban.

Heim Péter, a Századvég gazdaságkutató elnöke a Heti Válasz hasábjain megírta, hogy idővel az Egyesült Államok sem kerülheti el a költségvetési kiigazítást.

Véleménye szerint az Egyesült Államok és Anglia strukturális feszültséggel „érkezett meg” a válság küszöbére. Azok az országok, ahol nem volt hitelbuborékok, viszonylag könnyebben átvészelték a gazdasági válságot. Heim Németországot és Ázsiát említi példaképpen.

„Stimulus ide vagy oda” a növekedés lassan áll helyre – állapítja meg a közgazdász. Az Egyesült Államok adóssága a GDP 100 százaléka fölé emelkedik az évtized közepére, a Fed dollárgyengítő intézkedései sem képesek helyreállítani az amerikai külső egyensúlyt, az Egyesült Államok hosszabb távon nem kerülheti el az adósság leépítését, hiába a dollár elsőszámú tartalékvaluta szerepe – írja Heim.

Az angolok nyáron árjöttek, nem tarthatják fenn a magas költségvetési hiányt, néhány dél-európai országgal ellenétben, akik talán nem kerülhetik el az államcsődöt. Minél kevésbé tartalékdeviza egy ország fizetőeszköze, annál hamarabb jön el a pillanat, hogy kiigazításra kényszerüljön – érvel Heim Péter.

A közgazdász szerint prudens fiskális és monetáris politikára van szüksége minden országnak: azok az országok sikeresek hosszabb távon, melyek tudják, hogy nincs ingyenebéd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.