BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hihetetlen növekedésre számít Matolcsy

Ambiciózus növekedési prognózist adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a beterjesztett költségvetés kapcsán.

Nem is igazán a jövő évi 3 százalékos növekedés szembeötlő, hanem a 2012-től 5 százalék fölé gyorsuló GDP, bár a 2011-es szám is valamivel a piaci elemzők konszenzusa felett van. Ezek alapján már jövőre újrakezdődik az Európai Unióhoz történő felzárkózásunk, amely még 2006 végén szakadt meg az erőteljes fiskális szűkítés hatására.

A minisztérium számításaiból az is kiderül, mire alapozzák az előrejelzést: a beruházások felfuttatására, illetve az államapparátus és a bürokrácia visszafogására. Már 2012-től 10 százalék feletti beruházásbővüléssel kalkulálnak, így a GDP-n belül a beruházási hányad 2015-re 26 százalékra emelkedik az idei 20-ról. A számokban nyilvánvalóan figyelembe vették az elmúlt hónapokban bejelentett tervezett bővítéseket, amelyek elsősorban az autógyártó kapacitást növelik meg a következő három évben. Ezzel lehet magyarázni az export várt, 10 százalék feletti növekedési ütemét is 2012–15 között.

Mindez azonban a gazdasági hatékonyság javulása és az üzleti környezet fejlődése nélkül nem reális célkitűzés.

Részletes elemzésünk a Világgazdaság holnapi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.