BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hitelcsomagra vár az ír jegybank elnöke

Több tízmilliárd eurós hitelcsomag felajánlását reméli az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részéről Írország számára az ország jegybankjának első embere. Patrick Honohan az RTE ír közszolgálati rádiónak nyilatkozott tegnap reggel, azt megelőzően, hogy az Európai Központi Bank és az IMF megkezdte tárgyalásait Dublinban. A jegybanki kormányzó szerint a piaci helyzet szükségessé teszi nemzetközi segítség bevonását, amelyről a végső döntést az ír kormánynak kell majd meghozni.

Úgy tűnik, a dublini vezetés el is fogad egy esetleges felajánlást, legalábbis erre tett utalást Brian Lenihan, a pénzügyi tárca vezetője a parlamentben. A tárgyalásokról szóló vitában felszólalt a kabinet kommunikációs ügyekért felelős tagja is. Eamon Ryan szerint a várhatóan a jövő hét közepén publikálandó négyéves fiskális programot, illetve a jövő évi költségvetés tervezetét nem módosítják a mentőcsomag miatt.

Az ír jegybankelnök nyilatkozata után ugyan csökkenni kezdett az ír államadósság-törlesztési kockázat biztosításának (CDS) árazása, ám londoni elemzők úgy látják: egy hitelcsomag-egyezség sem enyhítené tartósan az euróra nehezedő nyomást, mivel a piac akkor a többi gyengélkedő euróövezeti gazdaságra figyelne.
Aggályainak adott hangot tegnap az Európai Központi Bank elnöke is.

Jean-Claude Trichet szerint kivételesen bizonytalan helyzetbe került az euróövezet, ezért elkerülhetetlen a szabályok – vagyis a stabilitási és növekedési paktum előírásainak – szigorítása. Az távolról sem elegendő, amit az uniós vezetők az elmúlt hónapokban tettek a helyzet kiegyensúlyozására – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.