BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Íme az amerikai költségvetési reformok

Nehéz évek elé néznek az amerikai közszférában dolgozók: Barack Obama bejelentette, hogy két évre befagyasztja az állami alkalmazottak fizetését, hogy csökkentse az Egyesült Államok költségvetési hiányát.

Két éves bérfagyasztást jelentett be Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke a közszférában. A Fehér Ház becslései szerint a lépéssel évente kétmilliárd forintot takarítanak meg, öt évre 28 milliárd dollár megspórolásával számol a kabinet.

Az Egyesült Államok költségvetésének hiánya szeptemberben 1300 milliárd dollárra rúgott, a kritikusok szerint a kormány nem tesz kellő lépéseket ennek csökkentésére, épp ellenkezőleg, a demokratákat sokan azért támadják, mert túl sokat költöttek az állami egészségügyi rendszerre, s gazdaságélénkítő kiadásokra.

Éppen a gyenge gazdaságirányítás miatt szerepeltek rosszul a demokraták az időközi választásokon – írja a BBC. Obama hétfői beszédében kifejtette, mind a demokraták, mind a republikánusok komoly kihívás előtt állnak: csökkenteniük kell az állami kiadásokat és a büdzsé hiányát, úgy, hogy közben a gazdaság is növekedjen.

Kedden az elnök tárgyalásra hívta mindkét párt képviselőjét arról, hogy kiterjesszék-e a Bush-kormány idején bevezetett adócsökkentést. A republikánusok a személyi jövedelemadót érintő adókulcs mérséklését szorgalmazzák a legfeljebb 250 ezer dollár jövedelmű háztartásoknál, a demokraták azonban alacsonyabb határt szeretnének a kedvezményes kulcsra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.