BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína az USA-nak: Csak nem tervgazdálkodást várnak tőlünk?

Kína pénteken keményen visszautasította az Egyesült Államoknak azt a kezdeményezését, hogy állapítsanak meg felső határt a kereskedelmi mérlegek hiányának felső határára.

Cui Tiankai külügyminiszter-helyettes azt a javaslatot is visszautasította, amely szerint célárfolyamot határoznának meg a jüan tekintetében. "Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy a valuta átváltási árfolyamának a manipulálására kérnének fel bennünket, ez pedig olyasmi, amit természetesen nem fogunk megtenni" – közölte a pekingi illetékes a Reuters jelentése szerint.

A G20-ak november 11-12-én tartandó csúcsértekezletének napirendjén kiemelt szerephez jutnak majd a globális gazdaság destabilázálását előidéző egyensúlyhiány csökkentésére irányuló erőfeszítések, így a jüan árfolyama is. "Természetesen abban reménykedünk, hogy a fizetési mérlegek kiegyensúlyozattabbak lesznek" – hangoztatta Cui, Kína tárgyaló fő képviselője a G20-ak értekezletén. "Ám úgy hisszük, nem lenne jó megközelítés, ha ezt a problémát szemelnénk ki, és erre irányítanánk a figyelmünket. Egy számszerű cél mesterséges kijelölése bennünket a tervgazdaság idejére emlékeztet" - fogalmazott a kínai politikus.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter a múlt hónapban felvetette, hogy a GDP 4 százalékában állapítsák meg a fizetési mérleg többletének, illetve hiányának felső határát. A javaslat célja vélhetően az, hogy ezzel mesterséges korlátot szabjon Kína túlzott exporttevékenységének, amelyet a szándékosan alacsony árfolyamon tartott jüannal ér el Peking. Ám a Reuters szerint Rainer Brüderle német gazdasági miniszter is csípős hangnemben elvetette a javaslatot.

Eközben mind a Fed, mind a japán központ bank újabb, likviditásnövelő intézkedéseket jelentett be. A Fed 600 milliárd dollárt pumpál gazdaságába, a japán központi bank egyébként pedig 5 trillió jen (62 milliárd dollár) értékben vásárol kötvényeket. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.