BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rossz hírek az unió déli határáról

A harmadik negyedévben a megszorító intézkedések következtében megállt a spanyol gazdaság növekedése, ami gátolja a kormányzati erőfeszítéseket, a munkanélküliségi ráta csökkentése érdekében. Görögország gazdasága pedig tovább zsugorodott a harmadik negyedévben.

Az előző negyedévhez képest stagnál a spanyol gazdaság teljesítménye az előzetes becslés szerint, számolt be csütörtökön a spanyol statisztikai hivatal. Éves alapon várhatóan 0,2 százalékos lesz a bővülés üteme.

Az euróövezet ötödik legnagyobb gazdaságában tavaly ért véget a recesszió, az idei első negyedévben 0,1 százalékos bővülést a második negyedévben 0,2 százalékos bővülést mértek. Az elemzők az előző negyedévekhez hasonló növekedésre számítottak, azonban a vártnál nagyobb visszafogó ereje van az unióban legnagyobb 20 százalék környékén mozgó munkanélküliségi rátának.

Görögországban pedig 1,4 százalékkal zsugorodott a gazdaság, ami alacsonyabb az előző negyedévben mért 1,8 százalékos visszaesésnél. A kormány nem rég bejelentette a költségvetési hiány felülvizsgálatát, mivel a megszorítások nem bizonyultak elégendőnek és a vártnál nagyobb lehet az idei hiány. A hiányt felhajtja, hogy el maradnak a várttól a jövedelmek emelkedése és a munkanélküliségi ráta 2004 óta nem látott szintre emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.