BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tekintélyes bővülés a külkereskedelmi forgalomban

2010. január–augusztusban a kivitel volumene 19, a behozatalé 16 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest. Folyó áras adatokból számítva az export forintértéke 17, az importé 15 százalékkal bővült; euróban ez a növekedés 22, illetve 19 százalék volt. A külkereskedelmi mérleg többlete 956 milliárd forintot (3493 millió eurót) tett ki, 355 milliárd forinttal (1413 millió euróval) többet, mint 2009 azonos időszakában. Az árszínvonal az export és import tekintetében is csökkent - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentésében.

Az év első nyolc hónapjában az export értéke 12 496 milliárd forint (45,5 milliárd euró), az importé 11 540 milliárd forint (42 milliárd euró) volt. A havi folyamatokat vizsgálva az augusztusi forgalomnövekedés értékének dinamikája kiemelkedő (a kivitelé 41, illetve a behozatalé 37 százalék), ami az alacsony bázisértékre vezethető vissza. Jellemzően az év első hónapjai a leggyengébbek, de tavaly a mélypont augusztusban jelentkezett a válság miatt.

A 2010. január–augusztusi forgalom forintban mért árszínvonala az importnál 1,2 százalékkal, az exportnál 1,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány közel változatlan ugyanezen időszakban. A forint a főbb devizákhoz képest 3,5 százalékkal erősödött, ezen belül a dollárhoz viszonyított felértékelődése 1,3 százalék, az euróhoz mért pedig 3,9 százalék - írja a KSH.

2010 első nyolc hónapjában a gépek és szállítóeszközözök exportvolumene 22, az importé 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A javuló autóipari kilátásoknak, illetve a fogyasztási célú − high-tech − elektronikai termékek iránti növekvő keresletnek köszönhetően az árufőcsoporton belül jelentősen bővült a villamos gép, készülék és műszer, az általános rendeltetésű ipari gép, valamint a közúti jármű kivitele és behozatala.

A közúti járművek importvolumene júliustól, az exporté augusztustól megugrott. A kivitelben egész évben dinamikusan növekedett a híradástechnikai hangrögzítő és -lejátszó készülék forgalma, főleg a brit, szingapúri és olasz viszonylatban.

2010. január–augusztusban a feldolgozott termékek kivitelének volumene 15, a behozatalé 13 százalékkal volt több, mint egy éve. Az export bővülésében az autógyártásban felhasznált szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék forgalma a legjelentősebb tényező. A gyógyszer, gyógyszerészeti termék mindkét irányú kereskedelmének volumene júliustól markánsan, emiatt az időszak egészét tekintve az átlagot némileg meghaladó mértékben bővült.

Az export növekedési tendencia az orosz gyógyszer-kereskedelmi törvények ideiglenes keresletfelhajtó hatásával függ össze. A vas és acél, színesfém, egyéb fémtermék, azaz a feldolgozott fémek behozatalának volumene hónapról hónapra lendületesen növekszik.

Az energiahordozók importvolumene a vizsgált időszak egészét tekintve 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A májusi csúcspontot követően a növekedés üteme mérséklődött, augusztusban pedig − a többi árufőcsoportban regisztrált gyorsuló bővüléssel szemben − 17 százalékkal csökkent. A mérséklődés oka az, hogy az energiahordozó-import mintegy harmadát kitevő természetes és mesterséges gáz beszerzése a tavalyi mennyiség mintegy fele volt. A teljes energiabehozatalunk felét adó kőolaj és kőolajtermék importértéke csaknem másfélszeresére nőtt 2010. január–augusztusban, amit főképp az áremelkedés okozott.

2010 első nyolc hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene 7 százalékkal nőtt, míg behozatala szinten maradt. A kivitelben legnagyobb részarányú árucsoport, a gabona és gabonakészítmények exportvolumene az időszak egészére vonatkozóan tizedével maradt el az előző évi szinttől, bár júniustól már jelentős a növekedés a fokozatosan emelkedő gabonaárak és az értékesített mennyiségek miatt. Az előzővel szemben átlagot meghaladó mértékben bővült a hús és húskészítmény (ezen belül is a sertéshús), illetve tejtermék és tojás exportja. Kiugró mértékű volt az augusztusi behozatal volumene a zöldségféle és gyümölcs, illetve az állati takarmány árucsoportokban.

Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem volumene 2010 első nyolc hónapjában a kivitelben 17, a behozatalt tekintve 15 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet, az aktívum a régi tagállamok esetében 192, az új tagállamok vonatkozásában 133 milliárd forinttal nőtt a bázisidőszakhoz képest. Dinamikusabban bővült az EU-n kívüli országokba irányuló forgalom: az export volumene 26, az importé 18 százalékkal haladta meg az elmúlt évi szintet

Figyelemre méltó, hogy az EU-n kívüli európai országokkal folytatott gépkivitelünk forintértéke egyharmadával, az energiabehozatalunk több mint negyedével bővült, azonban a gépexport értékéből nem tudtuk teljes mértékben fedezni „energiaszámlánkat”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.