BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fal leomlása óta nem volt ilyen magas az üzleti bizalom Németországban

A német gazdaság hangulata decemberben is változatlanul pompás: az Ifo-index a legmagasabb értéket érte el a német újraegyesítés óta.

Az Ifo intézet üzleti légkörre vonatkozó indexe egymást követő hét hónapban emelkedett és decemberben 109,9 pontot ért el, ami a legmagasabb érték a német újraegyesítés óta. Szakértők korábban némi csökkenésre, a novemberi 109,3 pontról 109,1 pontra történő mérséklődésre számítottak.

A német gazdaság remek formában van és továbbra is felülmúlja az eurózóna teljesítményét – mondta a Bloombergnek Aline Schuiling, az ABM Amro amszterdami elemzője. A pozitív várakozásokat a Bundesbank is osztja; a német jegybank szerint bár a harmadik negyedévben az export lassulása kissé visszafogta a növekedést, 2011-ben a javuló fogyasztás megdobhatja az eredményeket.

Az idei évben a német gazdaság a várakozások szerint 3,6 százalékkal növekedik, ez a legerősebb adat az újraegyesítés óta. A javulást a német tőzsde is tükrözi: a DAX idei 18 százalékos erősödésével az egyik legjobban teljesítő európai index.

A német növekedési várakozásokat mérő ZEW-index 1,8-ről 4,5 ponra ugrott decemberben, ez arra utal, hogy az unió maradékának gyengélkedése ellenére is stabil a konjunktúra az EU legnagyobb nemzetgazdaságában. Az uniós ipari konjunktúrát továbbra is Németország hajtja a maga 3,0 százalékos havi és 12,1 százalékos éves bővülési ütemével. Eközben az EU második legnagyobb nemzetgazdaságában, Franciaországban 0,6 százalékos volt a termelés viszszaesése havi összehasonlításban októberben.
A német gazdasági szereplők az EU-s bizonytalanság ellenére is egyre pozitívabban ítélik meg növekedési kilátásaikat. A mannheimi ZEW intézet által kiadott, tőzsdei szakértők megkérdezésével készített növekedési index meglepően nagy mértékű javulást produkált.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.