BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU szerint Kínának kívül tágasabb - Berlin tiltakozik

Rainer Brüderle német szövetségi gazdasági miniszter határozottan visszautasította Antonio Tajaninak, az Európai Unió ipari biztosának azt a javaslatát, hogy vegyék ellenőrzés alá az Európában megvalósuló külföldi befektetéseket.

"A befektetési szabadság védelme a lisszaboni szerződés szerves része. Európa profitál a nyitott piacokból, és kedvező keretfeltételeket kínál a külföldi befektetőknek. Ez a jövőben is így kell hogy maradjon" - nyilatkozta Brüderle a Handelsblattnak.

Tajani az ugyancsak a Handelsblattban megjelent interjújában egy új EU-hatóság létrehozását követelte, amely ellenőrizné a kulcsfontosságú technológiák külföldre történő eladását. Az elképzelés célja az, hogy Európát megvédje az olyan, harmadik országból érkező felvásárlóktól, amelyek értékes technológiai tudást szereznek meg így. A szabály nem titkolt módon elsősorban Kína ellen biztosítanak védőhálót. Az uniós hatóság mintája az amerikai Külföldi Befektetések Bizottsága lenne.

Az EU biztossal ellentétben a német szövetségi kormány esélynek és nem fenyegetésnek tartja a kínai cégek jelenlétét. Brüderle éppen októberi kínai látogatása során szorgalmazta az ország európai, mindenekelőtt németországi befektetéseinek növelését. A miniszter megjegyezte, hogy a biztonság és a közérdek természetesen fontos tényezők, de kijelentette, hogy semmit nem szabad elsietni az uniós szabályozás terén.

Az ügy érdekessége, hogy a közelmúltban éppen Németország szigorította a külföldi tőke beáramlására vonatkozó szabályokat. Ha egy külföldi vállalat a részvényesi szavazatok 25 százalékát próbálja megszerezni, felülvizsgálhatják a tervet, és ha úgy találják, hogy az veszélyezteti a német közrendet vagy biztonságot, megvétózhatják a felvásárlást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.