Magyar gazdaság

Az eurózóna egy újabb tagállama van veszélyben

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő a belga államadósság kilátásának besorolását stabilról negatívra módosította, vagyis valószínűsíti az ország leminősítését. A nemzetközi pénzpiacok 2011-ben támadhatják az országot – írja a La Tribune francia lap.

A Standard & Poor’s felülvizsgálja Belgium „AA+” hitelbesorolását, stabilról negatívra módosította az államadósság besorolásának kilátását. „Biztos vagyok abban, hogy a spekulánsok támadni fogják Belgiumot, ha a jövő év első negyedévében nem születnek fiskális változtatások” – mondta Didier Reyners, belga pénzügyminiszter.

Az ország egyrészt a magas államadósság, másrészt a flamandok és a vallonok között feszülő ellentét miatt szenved el nehézségeket. A politikai konszenzus hiánya megnehezíti, hogy stabil kormány álljon fel - írja a La Tribune Belgium az új, gyenge láncszem ícmű cikkében.

Az Európai Bizottság szerint a belga államadósság idén a 98,6 százalékára emelkedhet, jövőre eléri a GDP 200,5 százalékát, míg 2012-re 102,1 százalékra emelkedhet. A költségvetési hiány a bruttó hazai termék 4,8 százaléka lesz idén, jövőre 0,2 százalékponttal csökkenhet.

államadósság politika kormány belga Belgium költségvetés
Kapcsolódó cikkek