BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kudarcot vallott az unió jegybankja és most jön a neheze

Az Európai Központi Bank (EKB) a múlt héten fokozta aktivitását a kötvénypiacon; 1,1 milliárd euróra növelte értékpapír-piaci vásárlásait a megelőző heti 603 millió euróról. Az Európai Központi Bank nem tudta a 73,5 milliárd eurós kötvényvásárlási programot ellensúlyozni a bankok által – mely több mint hét hónapja tart –, csak több mint 60 milliárdnyit. A bankok likviditási igénye csökkent az év végén. Elemzők szerint jövőre jöhet az igazi nehézség, amikor az állampapírok kibocsátási üteme sűrűsödik.

Az EKB azt állítja, hogy a piaci jelenlét arra irányul, hogy a rosszul működő piacot kontrollálja, és elutasítja, hogy ez hasonló, mint az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed mennyiségi monetáris könnyítése.

Az EKB ezen felül korlátlan likviditást nyújt a bankoknak, de nem sterilizálja teljesen a piacokat: a bankok tartalékokat képeznek év végére a nehezebb likviditási környezet miatt. „Az év vége általában egy csendes időszak, a bankok általában zárva vannak, így nem tekinthető annak jeleként, hogy a feszültségek visszatérnek a bankközi piacra” – mondta Van Vilet, az ING közgazdásza. Az EKB-nál elhelyezett pénzeszközök után a bankoknak fizetett kamatláb 0,66 százalék, az előző heti 0,42 százalékkal szemben.

„Ezeknek a műveleteknek nem lehet az a célja, hogy a jegybank segítse a kormányokat” – mondta Jürgen Stark, az EKB igazgatótanácsának tagja a kötvényvásárlási programot kommentálva. Mivel a kockázatok növekedtek, az EKB jegyzett tőkéjét megduplázta 10,76 milliárd euróra: a bejelentés hatására spekuláció alakult ki a piacon, hogy a jegybank növeli kötvényvásárlási programját.

Az Európai Központi Bank májusban kezdett kötvényvásárlási programba, amikor az eurózóna adósságválsága felerősödött. Majd az EKB fokozatosan visszavonult, de télen újraindult a program, hogy stabilizálja a piacokat. A jelenlegi vásárlási ütem csak töredéke a májusi szinteknek. A CNBC azt írja, hogy az EKB nem ad pontos adatokat az ír és a portugál kötvényvásárlásról. A kötvényvásárlás májusi kezdete óta összességében elérte a 73,5 milliárd eurót.

Elemzők szerint a bank kizárólag államadósságok vásárlására koncentrál, az euróövezet periferiális államainak kötvényeit vásárolhatja: elsősorban Görögországét, Írországét és Portugália kötvényeit. Azt mondják, hogy jövőre növelheti a vásárlások ütemét, amikor a feszültségek visszatérnek – írja a Reuters.

„Azt gondolom, az EKB fokozni fogja kötvényvásárlásait a következő évben, amikor a periferiális államokon lévő nyomás valószínűleg újra felerősödik és a refinanszírozási naptár sűrűbbé válik” – mondta Van Vilet a Reuters hírügynökségnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.