BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassult a bérnövekedés

Közel felével csökkentette az emelkedés ütemét a globális válság az ILO szerint

A korábbinak közel a felére csökkent a gazdasági válság miatt 2008-ban és 2009-ben a bérek növekedési üteme az ENSZ munkaügyi szervezete, az ILO számításai szerint. Miközben 2007-ben még 2,8 százalékos volt a reálbérek globális növekedése, 2008-ban már csak 1,5, 2009-ben pedig 1,6 százalékot tett ki a bővülés – derül ki az ILO 2010/11-es globális bérjelentéséből. Kína nélkül ráadásul rendre 0,8 és 0,7 százalékos zsugorodást mutat az átlagos reálbérek globális alakulása 2008-ban és 2009-ben. Az ILO jelentése 115 ország statisztikáit figyelembe véve számítja ki a keresetek alakulását.

A jelentésből kiderül, hogy a bérnövekedés igen nagy eltéréseket mutat régiónként. A fejlett ipari országokban a válság előtt átlagosan évi 0,8 százalékot tett ki a reálbérek növekedése, 2008-ban azonban 0,5 százalékos csökkenést regisztráltak, amelyet 2009-ben 0,6 százalékos emelkedés követett. Kelet-Közép-Európában ugyanakkor a korábban 6,6 százalékos bővülési ütem 2008-ban 4,6-re lassult, 2009-ben pedig 0,1 százalékos csökkenésbe fordult át. Ázsiában – főleg a rendkívül dinamikus kínai növekedésnek köszönhetően – 7 százalék felett maradt az évi átlagos keresetnövekedés 2006–09 között.

A fejlett országokban a válság rövid távú bércsökkentő hatása mellett egyéb, hosszabb távon ható tényezők is közrejátszottak a változásban. Az ipari országokban már a válság előtt észlelhető tendencia volt, hogy csökkenésnek indult a bérek részesedése a GDP-ből, illetve a versenyképesség növelése érdekében tudatosan is visszafogták több helyen a keresetek emelkedését. Ennek következtében a fejlett államokban az 1999 és 2009 között eltelt évtized egészében nem haladta meg az átlagos növekedés az évi 5 százalékot. Ehhez képest az ázsiai régióban közel kétszeresére emelkedtek a bérek a vizsgált időszakban.
Az ILO jelentéséből az is kiderül, hogy az alacsony bérért dolgozók aránya a vizsgált országok kétharmadában nőtt a kilencvenes évek közepe óta. A magasabb fizetési kategóriába való feljutás esélye továbbra is csekély, miközben a lecsúszás veszélye nagy maradt.

A tanulmány szerint továbbra is nagy szerepet játszik a diszkrimináció. A fejlett és a feltörekvő gazdaságokban a rosszul fizetett munkavállalók gyakran fiatalok, aránytalanul sok közöttük a nő, és gyakrabban tartoznak valamelyik hátrányos helyzetű etnikai kisebbséghez. Az alacsony bérezésű állások presztízsének további romlását okozhatja, hogy ezeket gyakran valamilyen szempontból szignifikánsan hátrányos helyzetű csoportok tagjai töltik be – mutat rá az ILO.

A jelentésből az is kiderül, hogy a minimálbér és a kollektív bértárgyalások alkalmazása hozzájárulhat a fizetésért dolgozók arányának csökkentéséhez. A szakszervezetek számára ugyanakkor továbbra is sok helyen nehézséget jelent a munkavállalók bevonása a bértárgyalásos rendszerbe, illetve a megfelelő minimálbérrendszerek kiépítése is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.